Kultura

Festival mladih pesnika narednih dana u Zaječaru

Tačno u podne, u Zaječarskom pozorištu“ Zoran Radmilović“, otvoren je 36. Festival mladih pesnika. Manifestaciju posvećenu poeziji otvorio je Šimi Ešić, dečji pisac, pesnik i novinar iz Bosne i Hercegovine. Predstavljanjem radova članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama,program se nastavlja u Radul begovom konaku u 18 sati.

Sat kasnije biće promovisani časopisi „Buktinja“ i „Bibliopis“, kao i prevodi savremene makedonske i slovenačke poezije. U programu pod nazivom „Portret pesnika“ od 20 sati biće predstavljen Dejan Aleksić, pesnik, dramski pisac i autor knjiga za decu.

Tokom trodnevnog trajanja predviđen je bogat program u kome će učestvovati tridesetak pesnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, od kojih šestoro finalista. Predstaviće se učesnici prvih mladomajskih susreta, biće predstavljeni savremeni srpski i strani pesnici, književni časopisi, kao i knjiga pobednice 35. Festivala mladih pesnika Maje Stojanac „Pisma Sintiji“.

Nastup finalista 36. festivala predviđen je u subotu 28. maja od 19.00 sati nakon čega će biti proglašen pobednik festivala. Predviđena je dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

 

Dodaj komentar