Društvo Kultura

Festival „Art zona za sve“ od 6. do 10. septembra

Zaječarski „Dečiji centar“ od 6. do 10. avgusta organizovaće VI Međunarodni inkluzivni festival „Art zona za sve“.

„Dečiji centar“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Rekonstrukcije ženski fond organizovanjem “Šestog međunarodnog inkluzivnog festivala dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice, u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece i mladih.

U toku prethodnih pet festivala, oko 2000 dece i mladih sa Balkana na otvorenoj sceni prikazvali su svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti ( dramske, baletske, pantomimske predstave, opera, koncerti…).

Od ove godine koncept festivala se menja i postaje tematski, u fokus stavlja umetnice sa invaliditetom, majke dece sa smetnjama i invaliditetom i stručne i hrabre žene koje će razmeniti i predstaviti svoja iskustva i ideje.

Planirano je da učesnice/ci iz Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, sa Kosova, budu u Zaječaru od 6. do 10. septembra.

U toku boravka, koreografkinje, baletske pedagoškinje, dramske pedagoškinje i muzičke pedagoškinje realizovaće plesne i glumačke radionice sa decom i mladima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i decom i mladima iz opšte populacije.

U toku ovih radionica nastaće performans ‘’VIDLJIVE’’, koji će biti izveden na zatvaranju festivala.

U toku festivala biće organizovani: okrugli sto “Inkluzija je ženskog roda”, predstave, koncerti, promocija knjige o hraniteljstvu kao i tematska izložba o osobama sa invaliditetom koje su značajno doprinele kulturi i umetnosti.

Dodaj komentar