Društvo Kultura

Festival „Art zona za sve“ od 6. do 10. septembra

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Zaječarski „Dečiji centar“ od 6. do 10. avgusta organizovaće VI Međunarodni inkluzivni festival „Art zona za sve“.

„Dečiji centar“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Rekonstrukcije ženski fond organizovanjem “Šestog međunarodnog inkluzivnog festivala dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice, u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece i mladih.

U toku prethodnih pet festivala, oko 2000 dece i mladih sa Balkana na otvorenoj sceni prikazvali su svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti ( dramske, baletske, pantomimske predstave, opera, koncerti…).

Od ove godine koncept festivala se menja i postaje tematski, u fokus stavlja umetnice sa invaliditetom, majke dece sa smetnjama i invaliditetom i stručne i hrabre žene koje će razmeniti i predstaviti svoja iskustva i ideje.

Planirano je da učesnice/ci iz Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, sa Kosova, budu u Zaječaru od 6. do 10. septembra.

U toku boravka, koreografkinje, baletske pedagoškinje, dramske pedagoškinje i muzičke pedagoškinje realizovaće plesne i glumačke radionice sa decom i mladima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i decom i mladima iz opšte populacije.

U toku ovih radionica nastaće performans ‘’VIDLJIVE’’, koji će biti izveden na zatvaranju festivala.

U toku festivala biće organizovani: okrugli sto “Inkluzija je ženskog roda”, predstave, koncerti, promocija knjige o hraniteljstvu kao i tematska izložba o osobama sa invaliditetom koje su značajno doprinele kulturi i umetnosti.

Dodaj komentar