fbpx

Evropske diplomate u poseti Industrijskoj zoni u Paraćinu (VIDEO)

Preporuka:

„Uspavana lepotica“ u zaječarskom pozorištu

Na sceni zaječarskog pozorišta sutra, 13. decembra, biće izvedena predstava za decu "Uspavana lepotica". Ovo je jedna od najpopularnijih bajki...

Štrajk zaječarskih poštara delimičan, isplaćuju se penzije i novčane nadoknade

Otežano funkcionisanje poštanskog saobraćaja u prethodnim danima prouzrkovano je "nezakonitom obustavama rada jednog manjeg dela zaposlenih", kažu iz Pošte...

Zaječarski planinari organizuju projekciju filma

Zaječarski planinari iz Planinarsko smučarskog društva "Ljuba Nešić" u saradnji sa Omladinskim centrom organizuju besplatnu projekciju planinarskog filma "Dodir...
- Reklama -

Zamenica šefa Delegacije Evropske Unije Mateja Norčić Štamcar u pratnji zamenika ambasada dvadesetak evropskih država u Srbiji u pratnji predsednika Opštine Paraćin Saše Paunovića i lokalnih predstavnika obišla je 3. oktobra paraćinsku Industrijsku zonu “Zmič”. Opremanje ove zone u prethodnom periodu EU je pomogla sa blizu 300.000 evra i tom prilikom je finasijski pomogla i pojedina preduzeća koja posluju u okviru Industrijaske zone. Tim povodom strani ambasadori obišli su i kompaniju „naturo gusto“ koja uspeštno posluje zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropskih donatora.

Evropska unija do sada je u infrastrukturno opremanje Industrijske zone „Zmič“ za izgradnju saobraćajnice uložila blizu 300.000 evra. Prema rečima predsednika opštine Saše Paunovića pomenutim sredstvima uređena je vodovodna i kanalizaciona mreža i javna rasveta s ciljem otvaranja novog bloka parcela za potrebe budućih investitora.

“ Postojeće zemljište u Industrijskoj zoni „Zmič“ je već prodato kupcima koji uveliko grade svoje prodajne objekte ovde. Zato se sada ukazala potreba da prostor proširimo za novi broj parcela i hvala Evropskoj Uniji na pomoći u tome.

Do sada imamo 20 kupaca zemljišta, 3 rešenja o prodaji su juče bila na skupštini, što znači da smo prodali svo industrijsko zemljište do izgradnje nove saobraćajnice.

Sada otvaramo novi blok parcela, a u okviru postojećeg zemljišta gradićemo i Industrijski park za Švedsku kompaniju „Rimaster“. Očekujemo da u narednim godinama u tom industrijskom parku posao nađe, kako su oni rekli, do 1.000 radnika uz ovih postojećih 20 malih kompanija koje će nastaviti da rade“, kazao je Paunović.

On očekuje da će u narednih 5-6 godina uz „Rimaster“ u Paraćinu uspešno poslovati još nekih 30 do 40 malih i srednjih kompanija na opštinskom zemljištu, kao i da će Industrijska zona biti proširena na zemljište koji je trenutno u rukama privatnih vlasnika .

Pogledajte izjavu predsednika Opštine Paraćin Saše Paunovića:

Zamenici ambasadora Evropskih zemalja, prema rečima šefice Mateje Norčić Štamcar već 5. put obilaze Srbiju, kako bi videli na koji način se realizuju projekti koje su finansijski podržali.

“ 2/3 celokupne pravne podrške Evropske unije se implementirana na lokalnom nivou i zato je za nas iz delegacije EU jako važno šta se dešava na lokalu. Paraćin je dobar primer kako treba da se radi i posluje i mislim da smo ostvarili jako lepu saradnju.

Još 2014. godine pomogli smo u sanaciji odbrane od poplava, a sada smo tu da vidimo primer malog preduzeća koje je dobilo jedan grant za prehrambenu industriju i koje je napravilo jednu lepu priču zahvaljujući EU projektu i pomoći“, kazala je Norčić Štamcar.

Pogledajte izjavu zamenice šefa Delegacije Evropske unije Mateje Norčić Štamcar:

Prvi čovek Paraćina uručio je zamenici šefa diplomatije  zahvalnicu zbog ulaganja Evropske unije u razvoj opštine.

Nakon toga, Evropske diplomate uživale su u degustaciji proizvoda kompanije „Natura gusto“, pirinčanim galetama i čipsu.

Direktor kompanije Miroslav Radivojević zahvalio se na poseti, ali i bespovratnoj podršci koja mu je pružena.

„Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja smo dobili od Evropske unije kupili smo novu mašinu i počeli proizvodnju u novoizgrađenom objektu. Imamo u planu da u narednom periodu proširimo proizvodnju i zaposlimo još dva nova radnika“, kazao je Radivojević.

Podsećamo, Evropska unija u Srbiju je do sada uložila oko 4 milijarde evra bespovratne pomoći kroz različite donacije.

Kroz programe EUPRO u Paraćin već investirano oko 650.000 evra

Pre obilaska zone delegacija Evropskih diplomata je u zgradi Opštine prisustvovala prezentaciji evropskih projekata i razgovarala sa Paunovićem o razvojnim prioritetima i potrebama Paraćina.

„Preko programa EUPRO već je oko 650.000 evra investirano u projekte koji se sprovode na teritoriji opštine Paraćin, a pored Industrijske zone i lokalnih preduzetnika, podržano je i unapređenje Geografskog informacionog sistema (GIS).

Paraćin ima potpisane ugovore o realizaciji više broja projekata koji se finansiraju međunarodnim sredstvima, u koje spada i izgradnja novog sistema odbrane od poplava, koji je u finalnoj fazi, te unapređenje vodosnabdevanja.

Ovaj projekat je takođe u punom zamahu – grade se dubinski bunari i rekonstruiše gradska vodovodna mreža, a u toku je zamena oko deset kilometara glavnog voda Izvor-Paraćin“, istakao je Paunović.

Paunović je dodao da poslednju fazu izgradnje Industrijske zone država nije pomogla finansijski, ali je pomoći bilo u proteklih nekoliko godina prilikom početka formiranja zone.
Međutim, kako saznajemo, ova pojedinačna pomoć Evropske unije po vrednosti prevazilazi sredsva koja je opština Paraćin ranije dobila od države.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Odbojka: Zaječarke gostuju u Boru

Odbojkašice Zaječara ovog vikenda gostuju u Boru, u utakmici 8. kola Druge lige "Istok". Prvoplasirana ekipa na tabeli traži i osmu pobedu u prvestvu, kako...

Rukometaši Zaječara 1949 dočekuju ekipu Rtnja

U okviru 11. kola rukometne Prve lige "Istok", zaječarska ekipa ugostiće tim Rtnja iz Boljevca. Petoplasirana ekipa iz Zaječara ima šansu da veže drugu pobedu...

U ponedeljak bez struje preko desetak ulica u Zaječaru

U ponedeljak, 16.decembra zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijom biće žitelji nekoliko ulica u Zaječaru: Crvene Armije 1-102 Brionska,Karađorđeva,Korčaginova,Čegarska,Marije Bursać,Slavka Paunovića, Triglavska,Vase Pelagića,Podgorska,Jeremije...

Oblačno i tmurno

U Srbiji danas malo svežije vreme. Uglavnom u prvom delu dana,pretežno oblačno, ponegde sa kišom, na visokim planinama moguć slab sneg. Posle podne prestanak padavina,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: