fbpx

Evropske diplomate u poseti Industrijskoj zoni u Paraćinu (VIDEO)

Preporuka:

Požar lokalizovan, pčelinjak spašen

Na imanju Zaječarca Slaviše Božinovića danas oko 10 sati i 30 minuta izbio je požar, koji je zahvaljujući brzoj...

Knjige na dar ŠOSO „Jelena Majstorović“

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga 14. febuara, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara priključila se akciji sa idejom da...

Predavanja iz prve pomoći za zaječarske penzionere

U Klubu starih 65+, u Krfskoj ulici u Zaječaru, u okviru programa Briga o starima Crvenog krsta Srbije, u...
- Reklama -

Zamenica šefa Delegacije Evropske Unije Mateja Norčić Štamcar u pratnji zamenika ambasada dvadesetak evropskih država u Srbiji u pratnji predsednika Opštine Paraćin Saše Paunovića i lokalnih predstavnika obišla je 3. oktobra paraćinsku Industrijsku zonu “Zmič”. Opremanje ove zone u prethodnom periodu EU je pomogla sa blizu 300.000 evra i tom prilikom je finasijski pomogla i pojedina preduzeća koja posluju u okviru Industrijaske zone. Tim povodom strani ambasadori obišli su i kompaniju „naturo gusto“ koja uspeštno posluje zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropskih donatora.

Evropska unija do sada je u infrastrukturno opremanje Industrijske zone „Zmič“ za izgradnju saobraćajnice uložila blizu 300.000 evra. Prema rečima predsednika opštine Saše Paunovića pomenutim sredstvima uređena je vodovodna i kanalizaciona mreža i javna rasveta s ciljem otvaranja novog bloka parcela za potrebe budućih investitora.

“ Postojeće zemljište u Industrijskoj zoni „Zmič“ je već prodato kupcima koji uveliko grade svoje prodajne objekte ovde. Zato se sada ukazala potreba da prostor proširimo za novi broj parcela i hvala Evropskoj Uniji na pomoći u tome.

Do sada imamo 20 kupaca zemljišta, 3 rešenja o prodaji su juče bila na skupštini, što znači da smo prodali svo industrijsko zemljište do izgradnje nove saobraćajnice.

Sada otvaramo novi blok parcela, a u okviru postojećeg zemljišta gradićemo i Industrijski park za Švedsku kompaniju „Rimaster“. Očekujemo da u narednim godinama u tom industrijskom parku posao nađe, kako su oni rekli, do 1.000 radnika uz ovih postojećih 20 malih kompanija koje će nastaviti da rade“, kazao je Paunović.

On očekuje da će u narednih 5-6 godina uz „Rimaster“ u Paraćinu uspešno poslovati još nekih 30 do 40 malih i srednjih kompanija na opštinskom zemljištu, kao i da će Industrijska zona biti proširena na zemljište koji je trenutno u rukama privatnih vlasnika .

Pogledajte izjavu predsednika Opštine Paraćin Saše Paunovića:

Zamenici ambasadora Evropskih zemalja, prema rečima šefice Mateje Norčić Štamcar već 5. put obilaze Srbiju, kako bi videli na koji način se realizuju projekti koje su finansijski podržali.

“ 2/3 celokupne pravne podrške Evropske unije se implementirana na lokalnom nivou i zato je za nas iz delegacije EU jako važno šta se dešava na lokalu. Paraćin je dobar primer kako treba da se radi i posluje i mislim da smo ostvarili jako lepu saradnju.

Još 2014. godine pomogli smo u sanaciji odbrane od poplava, a sada smo tu da vidimo primer malog preduzeća koje je dobilo jedan grant za prehrambenu industriju i koje je napravilo jednu lepu priču zahvaljujući EU projektu i pomoći“, kazala je Norčić Štamcar.

Pogledajte izjavu zamenice šefa Delegacije Evropske unije Mateje Norčić Štamcar:

Prvi čovek Paraćina uručio je zamenici šefa diplomatije  zahvalnicu zbog ulaganja Evropske unije u razvoj opštine.

Nakon toga, Evropske diplomate uživale su u degustaciji proizvoda kompanije „Natura gusto“, pirinčanim galetama i čipsu.

Direktor kompanije Miroslav Radivojević zahvalio se na poseti, ali i bespovratnoj podršci koja mu je pružena.

„Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja smo dobili od Evropske unije kupili smo novu mašinu i počeli proizvodnju u novoizgrađenom objektu. Imamo u planu da u narednom periodu proširimo proizvodnju i zaposlimo još dva nova radnika“, kazao je Radivojević.

Podsećamo, Evropska unija u Srbiju je do sada uložila oko 4 milijarde evra bespovratne pomoći kroz različite donacije.

Kroz programe EUPRO u Paraćin već investirano oko 650.000 evra

Pre obilaska zone delegacija Evropskih diplomata je u zgradi Opštine prisustvovala prezentaciji evropskih projekata i razgovarala sa Paunovićem o razvojnim prioritetima i potrebama Paraćina.

„Preko programa EUPRO već je oko 650.000 evra investirano u projekte koji se sprovode na teritoriji opštine Paraćin, a pored Industrijske zone i lokalnih preduzetnika, podržano je i unapređenje Geografskog informacionog sistema (GIS).

Paraćin ima potpisane ugovore o realizaciji više broja projekata koji se finansiraju međunarodnim sredstvima, u koje spada i izgradnja novog sistema odbrane od poplava, koji je u finalnoj fazi, te unapređenje vodosnabdevanja.

Ovaj projekat je takođe u punom zamahu – grade se dubinski bunari i rekonstruiše gradska vodovodna mreža, a u toku je zamena oko deset kilometara glavnog voda Izvor-Paraćin“, istakao je Paunović.

Paunović je dodao da poslednju fazu izgradnje Industrijske zone država nije pomogla finansijski, ali je pomoći bilo u proteklih nekoliko godina prilikom početka formiranja zone.
Međutim, kako saznajemo, ova pojedinačna pomoć Evropske unije po vrednosti prevazilazi sredsva koja je opština Paraćin ranije dobila od države.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: