Društvo Izdvajamo

Eparhiji Timočkoj za poslednjih 10 godina iz budžeta grada dato blizu 50 miliona dinara

Iz budžeta grada zaječara za poslednjih 10 godina (od 2010. do 2019. godine) isplaćeno je oko 48 miliona dinara. Od pomenute sume samo u poslednje dve godine isplaćeno je blizu 33 miliona, odnosno oko 278.000 evra.

Nedavno smo izveštavali o tome da je iz budžeta Zaječara na konkursu za finansiranje projekata od javnog interesa 2019., ali i 2018. najviše novca opredeljeno Crkvenoj opštini Zaječar. Samo u poslednje dve godine Eparhiji timočkoj isplaćeno je blizu 33 miliona, i to 22.586.762,97 dinara u 2018. godini i 10.254.140 dinara u 2019. godini.

Na osnovu informacije koje je portal „Zaječar online“ dobio od Poverenika za informacije od javnog značaja za proteklih 10 godina iz gradskog budžeta Eparhiji timočkoj isplaćena su novčana sredstva u iznosu od 48.144.186,97 dinara.

Evo i kojom dinamikom…

Iz priloženog je očigledno da je Grad Zaječar u periodu od 2010. do 2017. godine Eparhiji timočkoj iz budžeta grada dato oko 15 miliona dinara ( pritom samo 2012. godine isplaćeno je preko 5,5 miliona dinara), dok je samo u 2018. godini pomenutoj Eparhiji dato čak preko 22,5 miliona dinara novca građana Zaječara. Podsećamo, od pomenutog iznosa sa preko 5 miliona 2018. godine finansirana je rekonstrukcija podruma na delu crkvenog objekta. 

Poređenja radi , u 2018. godini za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Zaječara odobreno je oko 10 miliona dinara koja su podeljena fizičkim licima i poljoprivrednim proizvođačima.

Postavlja se pitanje, koju korist građani Zaječara imaju od ovakve lokalne politike i da li je trošenje oko 50 miliona dinara za ove namene opravdano u interesu građana Zaječara?

9 komentara

 • Molim Vas napisite I nastavak ovog clanka – kako je Timocka E parhija Potrosila novac, gde je I kako je doorineo me samo SPC u Timockom regionu nego I kako je Timocka Eparhija pomogla narodu. Takodje zasto me daju fiskalne racune ili racune uopste kada popovi vrse opela – 5000 din sahrana, 3000 din 10 min za Svaki parastos, nedelju, cetrdeset Dana + zvonar posebno. Naravno da ovakve cene su sulude jer najveci broj gradjana ne zaradi Ni dnevno 3 000 din a narocito kada Vam SPC sve naplacuje bez racuna. U 80tim proslog veka izdavali su racun- priznanice, cuvam jednu.

  Gde je novac koji gradjani placaju I koji gradska uprava finansira ovu crkvu koja ni svoja pravila o smrtnim grehovima ne sprovodi – srebroljublje, ljubav prema novcu iznad duhovnih vrednosti. Da li pomazu najugrozenije ili su deo ‘elite’ van Zakona I Boga ?

 • Stvarno ste novinari za Pohvalu. A zar gradonacelnik Zajecara nije smatrao za shodnim da sam da sve ove podatke ? Ili je njemu Poverenik za informacije od javnog znacaja sa kancelarijom u Beogradu zapravo licna sekretarica za kontakte za medije ?

  Ili ne zna da je to njegova placena obaveza ? Ali ovo zna

  https://www.cenzolovka.rs/tag/bosko-nicic/

 • sramota za grad.mislis bosko da ce ti to pomoci??i tebi i tvojim poltronima!!! KRAJ BOŠKO!!! KRAJ !!!!

 • Sramota je Zaječarci da ovako pišete. Hram je opšte dobro svih nas, tu se na svetim službama preporađamo i obnavljamo u bolje ljude. Vi ste verovatno unuci onih koji su pucali na nedužne na Kraljevici, Jeviku i još nebrojenim srpskim stratištima posle drugog rata… Neka vam na čast služi! Crkvu Hristovu nikad, nikad ne koristite kao oružje u vašim ličnim partijskim razmiricama.

  • Sin Pop Svete skolovan u Americi
   Kazu da je Pop Sveta ima vise kuca koje je izdejstvovao na poklon pred smrt onih koji nisu imali blizu rodbinu.

   Da li TE pomaze zene I decu zrtve nasilja u porodici , da li I’ma bozji krizni centar jer novac koji dobija od drustva ima.obavezu da ugradi u drustvo. Da li posreduje u smanjenju nasilja nad zenama I decom kao I vrsnjackog nasilja ? Koji duhovni rad organizuju za gradjanstvo ?

 • Sramota je sto ti izmisljas I umisljas streljanja I anti- Hrista. Gde je ulozen, potrosen novac gradjana koji gradska uprava dodelila crkvi ? Ima ljudi koji NE mogu da plate opela I uopste zasto tako skupo naplacuju svete duznosti prema upokojenim ? Jedno je Bog I Vera a drugo je novac gradjana I sveooste dobro Timocke Eparhije koja ima obavezu transparentnosti finansijskog ulaganja u nju.

 • SPC ispostava TE mora da izda racune za opelo I onda se to socijalnom I penzionom prilaze kao trosak sahrane I novac se vraca , ukoliko je do gornje granice ukupnih troskova.
  Inace TE je navodila u manastire neudate mlade devojke, cerka arhitekte Borka Savica je jedan primer kao i one koje imaju nasledstvo I koje bi onda trazila da poklone ovoj eparhiji. Poznati su popovi koji obilaze bogate udovice I traze imovinu na poklon crkvi ili jos gore popu licno. Navodi se Pop Sveta I Bokica profesor geografije, sin skolovan u Americi. U manastiru te zene rade za crkvu bez plate sto je vrsta robstva. Crkva kao duhovna institucija je u obavezi prosvecivanja naroda, pomoci siromasnim I ugrozenim u vidu hrane, smestaja, odece. Nema Boga gde je bozjih smrtonisnih grehova .

 • Postovani , jedna od stvari koja je zapravo da u neku ruku da ste izmanipulisani jeste i ta da Repubika Srbija u svim opstinama dodeljuje odredjeni iznos za verske zajednice, koje onda konkurisu sa svojim projektima i grad odobri koji ce se finansirati. Prakticno Republika prebaci sredstva gradu , a ukoliko je netacno sto sam naveo zamolio bi da iznesu da li su ova sredstva iz Republikickog budzeta ili je to grad Zajecar toliko jak sa ekonomijom da iz sopstevnih sredstava ima tu sposobnost da da ovoliki novac. Ne svrstavam se ni na stranu autora teksta ni na strani crkve ovom izjavom vec zelim da se razoblici ukoliko je nesto pogresno izneto.

 • Sva republicka sredstva su sredstva gradjana kao i sva opstinska sredstva. To sto ste Vi ne znate je Vas problem. Nema republika svoj novac nego je budzet Reoublike Srbije novac koji gradjani placaju kroz poreze na dohodak, imovinu I ostalo. Gde se trosi novac gradjana ulozen u Timocku Eparhiju I kako ona to vraca narodu kada recimo tako skupo naplacuje svetu sluzbu opela kao da ceo dan stoje I pevaju a ne desetak minuta I pri tom me daju ni racun priznanice.

Dodaj komentar