Društvo

EKSKLUZIVNO: Ovo su kandidati za prvog tužioca Srbije

foto: tvbest.rs

U najužem krugu za izbor za novog republičkog javnog tužioca Srbije našli su se Zagorka Dolovac, Ivan Marković i Aleksandar Mladenović. Novi republički javni tužilac Srbije biće izabran najkasnije do kraja ove godine kada ističe mandat trenutnog tužioca Zagorke Dolovac.

Kako Moja TV saznaje, najveće šanse za izbor na ovu funkciju imaju Ivan Marković i Zagorka Dolovac. Ivan Marković trenutno okuplja veće simpatije Državnog veća tužilaca zbog toga što je perspektivan, ali iskusan tužilac, dok je Zagorki Dolovac otežavajuće to što je dugo na funkciji i što joj kolege zameraju da nije na pravi način reformisala tužilaštvo.

Ivan Marković je od 1994. godine do 2003. Radio u Opštinskom tužilaštvu u Zaječaru kao pripravnik i saradnik. Nakon toga je do 2010.  radio kao zamenik u istom tužilaštvu, a nakon 2010. do danas radi u Višem tužilaštvu u Zaječaru. Od novembra 2013. vršilac je funkcije višeg javnog tužioca.

Zagorka Dolovac je bila tužilac Okružnog suda u Beogradu, a ranije je bila zamenik okružnog tužioca u Novom Sadu. Od januara 2010. obavlja funkciju prvog tužioca Srbije. Do sada je radila „velike“ slučajeve kao što su „PIK Zemun“, „fudbalska mafija“ i laboratorija droge u Krnjači kao i slučaj Miladina Kovačevića, koji je pretukao američkog studenta i zbog koga je Srbija imala veliki problem sa SAD. Iako se u medijima spekulisalo da se Zagorka Dolovac neće ponovo kandidovati, ona je odlučila da pokuša da obnovi mandat.

Republičkog javnog tužioca, na predlog Vlade koja dobija mišljenje Državnog veća tužilaca, bira Narodna skupština. Republički javni tužilac bira se na period od šest godina.

Izvor: tvbest

Dodaj komentar