Kultura

DOKUMENTI O SLOŽENIM ODNOSIMA, SARADNJI I SUKOBIMA: U arhivu predstavljen Zbornik dokumenata (VIDEO)

U galeriji zaječarskog arhiva danas je održana promocija knjige Zbornika dokumenata pod nazivom „Susreti i razgovori na najvišem nivou rukovodilaca Jugoslavije i SSSR-a 1965-1980“.

Dokumenti govore o vrlo složenim odnosima prošloga veka, o vremenima saradnje i godinama sukoba, a o svemu tome danas su govorili dr Ljubodrag Dimić i Miladin Milošević.

knjiga-zbornik

„Knige su posvećene periodu u kome su Jugoslavija i Sovjetski Savez imali vrlo intenzivne odnose. Onaj ko pažljivo bude čitao ove knjige moći će iz svojevrsnog ugla komunističkih lidera da vidi istoriju pedesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina 20. veka. To je vreme velikih lomova, prelomnica čestih susreta. Iz ovih dokumenata mnogo toga se može pročitati saznati i naučiti i nekako oni koji žele da budu lideri u 21. veku moraju da vide kako se to radilo u onom prošlom“, istakao je dr Ljubodrag Dimić, dopisni član Srpske akademije, nauke i umetnosti.

Prema rečima Miladina Miloševića, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije, knjiga „Susreti i razgovori na najvišem nivou rukovodilaca Jugoslavije i SSSR-a 1965-1980“, predstavlja pravo bogatstvo.

„Knjigu mogu da čitaju diplomate, političari, svi istraživači, a veoma je značajna i za širu javnost. Naime, to je naša bliska prošlost i utoliko je i za širu javnost veoma dostupno, razumljivo i pristupačno“, kazao je Milošević.

Direktor arhiva „Timočka krajina“ Velibor Todorov, istakao je da arhiv godinu započinje vrlo značajnim događajem.

„Nadamo se da će u budućem periodu ovakvih događaja biti još na radost i kulturne javnosti, ali i na radost svih građana Zaječara“, kaže Todorov.

Zbornik dokumenata je zajednički projekat Arhiva Jugoslavije Beograd i Rosarhiva iz Moskve.

Dodaj komentar