fbpx
Zabava

Dogodilo se na danjašnji dan 5. septembra

Današnji dan obeležili su sledeći događaji:

1514. Turski sultan Selim I ušao je u Tabriz u Persiji. Selim I se, pored svog dede Mehmeda II Osvajača i svoga sina Sulejmana I Veličanstvenog, smatra za jednog od najboljih vladara Osmanskog carstva.

1600. Poveljom engleske kraljice Elizabete osnovana je”Istočnoindijska kompanija” koja je dobila monopol na trgovinu sa Istokom, čime je počela britanska trgovačka, a potom i kolonijalna ekspanzija indijskog podkontinenta. Nazvana je “Istočnoindijska” jer se tada Indija smatrala istočnom Indijom, a Karibi zapadnom Indijom.

1791. Rođen je nemački kompozitor Jakob Libman Ber, poznat kao Đakomo Majerber. Živeo je u Parizu gde je komponovao svoja glavna dela i odigrao značajnu ulogu u stvaranju francuske velike opere (“Hugenoti”, “Afrikanka”, “Robert Đavo”, “Prorok”). Njegov brat je astronom Vilhelm Ber.

1857. Umro je francuski filozof i matematičar Ogist Kont, jedan od osnivača filozofije pozitivizma i sociologije (“Kurs pozitivne filozofije”, “Sistem pozitivne politike”). Uzimao je iskustvo kao jedini izvor pozitivnog saznanja.

1864. Flote Velike Britanije, Francuske i Holandije napale su Japance u tesnacu Šimonoseki, za odmazdu zbog odluke Japana da zatvori svoje luke i istera strance.

FOTO: Pixabay.com

1899. Umro je srpski državnik i istoričar Jovan Ristić,vođa desnog krila Liberalne stranke, jedan od najznačajnijih srpskih diplomata 19. veka.

1905. Mirom u Portsmutu, uz posredovanje američkog predsednika Teodora Ruzvelta završen je Rusko-japanski rat. Rusija je predala Japanu Port Artur i priznala japanske interese u Koreji.

1939. SAD su proglasile neutralnost u Drugom svetskom ratu, ali su kasnije zakonima “Cash and Carry” (Plati pa nosi) i “Leand-Lesa Act”( Zakon o zajmu i najmu) pomagali oružjem savezničke snage. Amerikaci su ušli u rat 7. decembra 1941. kada su japanske trupe napale američku pomorsku bazu Perl Harbur.

1995. Francuska je izvela prvu u seriji atomskih proba na pacifičkom ostrvu Mururoa, što je izazvalo osudu širom sveta i masovne proteste, posebno u Australiji i na Tahitiju.

FOTO: Pixabay.com

1997. U Kalkuti je umrla Majka Tereza, misionarka koja je život posvetila siromašnim i bolesnim. Za svoj humanitani rad dobila je 1979. Nobelovu nagradu za mir.

2000. U Beogradu je umro Slavko Leovac, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, jedan od najistaknutijih književnih kritičara i istoričara srpske književnosti u drugoj polovini 20. veka.

Dodaj komentar