fbpx

Dogodilo se na danjašnji dan 5. septembra

Preporuka:

Oblačno i kišovito u Zaječaru

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se danas u košavskom području i na planinama očekuje vetrovito s jakim...

U Prahovu oduzeto 5 tona krijumčarene nafte

Carinici su na prelazu Prahovo, sa Rumunijom, sprečili krijumčarenje preko 5.000 litara nafte na domaćem brodu koji je prevozio...

U Zaječaru performans posvećen ženama sa invaliditetom

"Mreža… IZ KRUGA - Srbija" je u saradnji sa zaječarskim udruženjem "Rime" u sklopu obeležavanja manifestacije "Nedelja žena sa...
- Reklama -

Današnji dan obeležili su sledeći događaji:

1514. Turski sultan Selim I ušao je u Tabriz u Persiji. Selim I se, pored svog dede Mehmeda II Osvajača i svoga sina Sulejmana I Veličanstvenog, smatra za jednog od najboljih vladara Osmanskog carstva.

1600. Poveljom engleske kraljice Elizabete osnovana je“Istočnoindijska kompanija“ koja je dobila monopol na trgovinu sa Istokom, čime je počela britanska trgovačka, a potom i kolonijalna ekspanzija indijskog podkontinenta. Nazvana je „Istočnoindijska“ jer se tada Indija smatrala istočnom Indijom, a Karibi zapadnom Indijom.

1791. Rođen je nemački kompozitor Jakob Libman Ber, poznat kao Đakomo Majerber. Živeo je u Parizu gde je komponovao svoja glavna dela i odigrao značajnu ulogu u stvaranju francuske velike opere („Hugenoti“, „Afrikanka“, „Robert Đavo“, „Prorok“). Njegov brat je astronom Vilhelm Ber.

1857. Umro je francuski filozof i matematičar Ogist Kont, jedan od osnivača filozofije pozitivizma i sociologije („Kurs pozitivne filozofije“, „Sistem pozitivne politike“). Uzimao je iskustvo kao jedini izvor pozitivnog saznanja.

1864. Flote Velike Britanije, Francuske i Holandije napale su Japance u tesnacu Šimonoseki, za odmazdu zbog odluke Japana da zatvori svoje luke i istera strance.

FOTO: Pixabay.com

1899. Umro je srpski državnik i istoričar Jovan Ristić,vođa desnog krila Liberalne stranke, jedan od najznačajnijih srpskih diplomata 19. veka.

1905. Mirom u Portsmutu, uz posredovanje američkog predsednika Teodora Ruzvelta završen je Rusko-japanski rat. Rusija je predala Japanu Port Artur i priznala japanske interese u Koreji.

1939. SAD su proglasile neutralnost u Drugom svetskom ratu, ali su kasnije zakonima „Cash and Carry“ (Plati pa nosi) i „Leand-Lesa Act“( Zakon o zajmu i najmu) pomagali oružjem savezničke snage. Amerikaci su ušli u rat 7. decembra 1941. kada su japanske trupe napale američku pomorsku bazu Perl Harbur.

1995. Francuska je izvela prvu u seriji atomskih proba na pacifičkom ostrvu Mururoa, što je izazvalo osudu širom sveta i masovne proteste, posebno u Australiji i na Tahitiju.

FOTO: Pixabay.com

1997. U Kalkuti je umrla Majka Tereza, misionarka koja je život posvetila siromašnim i bolesnim. Za svoj humanitani rad dobila je 1979. Nobelovu nagradu za mir.

2000. U Beogradu je umro Slavko Leovac, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, jedan od najistaknutijih književnih kritičara i istoričara srpske književnosti u drugoj polovini 20. veka.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Ničić tvrdi:“Lidl“ ipak dolazi u Zaječar

Dugo najavljivani "Lidl" na čiji dolazak Zaječarci čekaju pune 3 godine napokon će, prema tvrdnjama gradonačelnika Zaječara Boška Ničića,...

„Dečiji centar“ obeležio Međunarodni dan deteta (VIDEO)

Povodom ovog dana, "Dečiji centar" je na gradskom trgu kratkim performansom podsetio na probleme diskriminacije i prava koje svako dete treba da ima. Međunarodni dan...

„Uspavana lepotica“ u Centru za kulturu

U Centru za kulturu "Zoran Radmilović" u Zaječaru biće odigrana predstava za decu "Uspavana lepotica". Po motivima poznate bajke Šarla Peroa, na maloj sceni Centra...

Drugo izdanje Galmatijas podcasta u Omladinskom centru

Nakon uspesne prve epizode Galmatijas podcasta, publiku očekuju nove zanimljive teme i druženje u Omladinskom centru. U premijernom Galimatijasu govorilo se proteklom letu u Zaječaru,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: