fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan – 8. septembra

1157. Rođen je engleski kralj Ričard I Plantagenet, Lavlje srce, junak srednjovekovnih legendi, jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu. Vladao je od 1189. do svoje smrti 1199. godine.

1331. Na državnom saboru u Svrčinu (Kosovo) arhiepiskop Danilo II krunisao je 23-godišnjeg Dušana Stefana Nemanjića za kralja srpskih i pomorskih zemalja. Za prvog srpskog cara Dušan Nemanjić krunisan je 1346. godine u Skoplju, tada srpskoj prestonici.

FOTO: wikipedia.org

1731. Bački episkop Visarion Pavlović otvorio je u Novom Sadu latinsko-slovensku školu, koja je imala rang niže realne gimnazije.

1799. Rođen je srpski pisac, prevodilac i političar Jovan Hadžić, poznat i kao Miloš Svetić, jedan od autora Građanskog zakonika Kneževine Srbije, prvi predsednik Matice srpske. Poznat je i kao ljuti protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.

1841- Rođen je češki kompozitor Antonjin Dvoržak, jedan od tvoraca češke nacionalne škole. Iz njegovog bogatog opusa se izdvaja devet simfonija od kojih je najpoznatija “Simfonija iz novog života”, Koncert za čelo i “Slovenske igre”.

1926. “Društvo naroda” je jednoglasno primilo Nemačku u članstvo.

1941. Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli blokadu Lenjingrada. Opsada grada, tokom koje je umrlo 620.000 ljudi, okončana je u januaru 1944. pobedom sovjetske, Crvene armije.

1943. Objavljena je bezuslovna kapitulacija Italije u Drugom svetskom ratu.

1944. Prva nemačka raketa “Fau 2”, ispaljena iz Haga, u Drugom svetskom ratu pala je na London. Nemci su do kraja rata na Veliku Britaniju ispalili više od 1.000 raketnih bombi, od kojih je 660 palo na London.

1949. Umro je nemački kompozitor i dirigent Rihard Štraus, direktor Bečke opere, autor popularnih opera “Kavaljer s ružom”, “Kapričo”, “Arabela” i simfonijske poeme “Tako je govorio Zaratustra” koja je korišćena u filmu “Odiseja 2001”.

2002. Na svetskom prvenstvu u košarci u Indijanopolisu (SAD) Jugoslavija je po drugi put postala prvak sveta.

2003. Umrla je nemačka rediteljka i fotograf Leni Rifenštal (101) čija je karijera dostigla vrhunac u vreme nacističke vladavine, zahvaljujući propagandnim nacističkim filmovima koje je režirala. Najpoznatije njeno ostvarenje je “Trijumf volje” sa poznatim scenama hiljada nacista koji slave Hitlera.

Dodaj komentar