fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan – 7. septembra

Sedmi septembar obeležili su sledeći događaji:

1533. – Rođena engleska kraljica Elizabeta Prva, kćerka kralja Henrija Sedmog i njegove druge supruge Ane Bolen, koja je tokom 45 godina vladavine doprinijela da Engleska izađe na sva svetska mora i postane prva kolonijalna sila sveta.

1701. – U Hagu potpisan sporazum Engleske, Austrije i Holandije protiv Francuske, nazvan “Druga velika alijansa”.

FOTO: Pixabay.com

1788. – Turci zarobili vođu srpskih dobrovoljaca Koču Anđelkovića, poznatog kao “Koča kapetan”, sproveli u Tekiju i nabili na kolac. U austrijsko-turskom ratu oslobodio je Požarevac, Palanku, Batočinu, Bagrdan i Kragujevac, a narod je to vojevanje nazvao “Kočina krajina”. Austrijski car Josif Drugi mu je za zasluge dao čin kapetana.

1813. – Naziv “Ujka Sem” za SAD prvi put upotrijebljen u uvodniku njujorškog lista “Troj post”.

1860. – Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi sa svojim crvenokošuljašima zauzeo Napulj, u ratu za oslobođenje zemlje od Austrijanaca.

1890. – Uprava varoši Beograda proterala narodnog prosvjetitelja i utopijskog socijalistu Vasu Pelagića pod optužbom da je knjigom “Dužnost vlade i vlasti”, koja je odmah zaplenjena, naneo uvredu Aleksandru Obrenoviću. Pod pritiskom javnog mnjenja Skupština je 1891. odobrila povratak Pelagića u Srbiju.

1913. – Rođen američki fizičar Džejms Alfred van Alen, koji je otkrio dva pojasa zračenja koji opkoljavaju Zemlju. Pojaseve u obliku prstena, nazvane kasnije Van Elenovi radijacioni pojasevi, otkrio je pomoću Gajger-Milerovih brojača, postavljenih 1958. na veštačke satelite “Eksplorer 1” i “Eksplorer 2”.

1940. – Avioni nacističke Nemačke počeli da bombarduju London u Drugom svetskom ratu. Samo tog dana poginulo je više od 300 ljudi.

1964. – U mestu Sip na jugoslovenskoj obali i u Gura Vaji na rumunskoj obali Dunava predsednici Jugoslavije i Rumunije Josip Broz Tito i Georgi Georgiju Dež prisustvovali su postavljanju kamena temeljca na gradilištu Hidroelektrane “Đerdap”.

FOTO: Pixabay.com

1993. – Šest bivših sovjetskih republika – Rusija, Belorusija, Kazahstan, Uzbekistan, Jermenija i Tadžikistan – potpisalo je sporazum o zadržavanju rublje kao zajedničke valute.

1994. – Kontakt grupa na sastanku u Berlinu odlučila je da Savetu bezbednosti UN predloži ublažavanje sankcija Jugoslaviji, kao nagradu za zavođenje embarga Republici Srpskoj, čiji su građani na referendumu 27. i 28. avgusta 1994. odbacili mirovni plan Kontakt grupe za bivšu BiH.

1995. – Predsednik Rusije Boris Nikolajevič Jeljcin potpisao dekret o jednostranom ublažavanju sankcija Jugoslaviji, čime je stvorena zakonska osnova za izvoz robe i usluga humanitarnog karaktera.

1995. – Jugoslovenska vlada uputila zahtev Savetu bezbednosti UN za prekid bombardovanja Srba u BiH.

Dodaj komentar