fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan – 6. septembra

Danas je petak, 6. septembar. Na današnji dan dogodilo se:

1522. – Španski moreplovac Huan Sebastijan del Kano prvi oplovio oko Zemlje, vrativši se u Španiju brodom “Viktorija” sa samo 18 mornara, čime je okončao ekspediciju započetu 1519. sa pet brodova i 270 mornara, koju je u službi Španije poveo portugalski moreplovac Fernando Magelan. Del Kano je preuzeo komandu kad su 1521. Magelana ubili filipinski urođenici.

1566. – Prilikom opsade Sigeta, u trećem pohodu na Beč, umro turski sultan Sulejman Drugi, tokom čije je 46-godišnje vladavine Otomansko carstvo bilo na vrhuncu moći. Naslijedio ga je Selim Drugi, ustoličen u Beogradu 28. oktobra 1566.

1683. – Umro francuski državnik Žan Batist Kolber, ministar finansija kralja Luja Četrnaestog, jedan od rodonačelnika privrednog protekcionizma. Uveo je zaštitne carine, dao velike povlastice industriji, povećao izvoz, ojačao kolonijalnu ekspanziju i eksploataciju.

1688. – Austrijanci posle jednomesečne opsade preoteli Beograd od Turaka. Janičari su prethodno opljačkali grad i ukrcali plen na 500 lađa kojima su pobegli Dunavom. Posle pljačke Turci su spalili delove Beograda, kojem je veliku štetu nanelo i austrijsko bombardovanje.

1766. – Rođen engleski hemičar i fizičar Džon Dalton, jedan od osnivača atomske teorije materije. Po njemu je poremećaj prepoznavanja boja nazvan daltonizam.

FOTO: Pixabay.com

1860. – Rođena američka pacifistkinja i društveni reformator Džejn Adams, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1931.

1901. – Na predsjednika SAD Vilijama Mekinlija u Bafalu pucao anarhista Leon Čolgos. Ranjeni predsednik – izabran na taj položaj 1896. – umro je posle osam dana, a 14. septembra 1901. šef države je postao Teodor Ruzevelt.

1914. – Srpska vojska je počela operacije u Sremu i istočnoj Bosni, poznate kao “Bitka na Drini”. Borbe su trajale do 11. novembra 1914, kad je načelnik Štaba Vrhovne komande vojvoda Radomir Putnik naredio povlačenje. Bitkom na Drini je umanjena ofanzivna moć austrougarske vojske.

1944. – Avijacija zapadnih saveznika u Drugom svetskom ratu teško bombardovala Leskovac. Tokom bombardovanja Leskovca poginulo je više od 1 600 srpskih civila, a centar grada je potpuno razrušen.

1944. – U trenutku kad je Crvena armija izbila na njene granice, Bugarska je u Drugom svetskom ratu objavila rat nacističkoj Njemačkoj. Kao saveznik Nemačke, Bugarska je u ratu okupirala delove Grčke i Jugoslavije.

FOTO: Pixabay.com

1975. – U zemljotresu u istočnoj Turskoj poginulo najmanje 2 350 ljudi.

1991. – SSSR priznao nezavisnost Litvanije, Letonije i Estonije.

1991. – Lenjingradu vraćeno ime Sankt Peterburg..

2007. – Preminuo veliki italijanski operski pevač Lučano Pavaroti.

Dodaj komentar