fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 6. oktobra

6. oktobar obeležili su događaji:

1014. Umro je car Samuilo, koji je 976. godine digao ustanak protiv Vizantije i osnovao Makedonsko carstvo.

1536. Engleski verski reformator i prevodilac Biblije Vilijam Tindejl spaljen je na lomači kao jeretik, prema naređenju kralja Henrija VIII.

1846. Rođen je inženjer Džordž Vestinghaus, pronalazač vazdušne kočnice za lokomotive i tramvaje.

1878. Umro srpski trgovac Ilija Milosavljević Kolarac, koji je svoje nasledstvo zaveštao prosvećivanju naroda. Iz njegove zadužbine izdat je veliki broj knjiga i podignut Kolarčev narodni univerzitet u Beogradu.

1887. Rođen je francuski arhitekta i teoretičar Šarl Eduar Žanre, poznat kao Le Korbizije, jedan od najvećih arhitekata 20. veka, koji je radikalno promenio tradicionalni način gradnje.

1903. Rođen  je irski fizičar Ernest Tomas Sinton Volton, jedan od pionira nuklearne fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1951. godine.

FOTO: Pixabay.com

1908. Austrougarska je anektirala Bosnu i Hercegovinu.

1915. Napadom na Srbiju, Bugarska se uključila u Prvi svetski rat na strani Centralnih sila. Suočena istovremeno s nemačko-austrougarskom ofanzivom na severu, srpska vojska bila je prisiljena da se povuče na Kosovo, a potom preko Albanije do Jadranskog mora, odakle su je savezničke snage prebacile na Krf.

1988. Pod pritiskom demonstracija, tokom kojih je Slobodan Milošević učvršćivao svoju vlast u Srbiji, rukovodstvo Vojvodine podnelo ostavke. Tokom protesta, demonstranti na funkcionere koji su pokušali da im se obrate bacali jogurt, zbog čega je događaj kasnije popularno nazvan “jogurt revolucija”.

1990. Umrla prva žena-ratni pilot u Jugoslaviji Marija Draženović Đorđević, koja je u sastavu 113. lovačkog puka učestvovala u Drugom svetskom ratu u borbama na Sremskom frontu 1945. godine. Letački ispit položila 1939. kada je imala samo 15 godina.

1998. Pod pritiskom međunarodne zajednice i pretnjama vazdušnim udarima NATO počelo povlačenje srpskih snaga bezbednosti sa Kosova prema centralnoj Srbiji.

Dodaj komentar