fbpx

Dogodilo se na današnji dan 4. septembra

Preporuka:

Đaci zaječarske Ekonomske škole prodavali čaj u humanitarne svrhe

Učenici Ekonomsko - trgovinske škole u Zaječaru zajedno sa svojim profesorima za vreme velikog odmora su pili čaj, a...

U Kladovu obuka za ljude koji se bave turizmom

Milioni ljudi koristi društvene mreže, ali malo njih zna kako da ih iskoriste i napreduju u poslovanju. Zato će...

Između Trnavca i Brusnika iskliznuli vagoni iz šina

Na pruzi Zaječar - Prahovo, između sela Brusnik i Trnavac, jutros su iskliznuli vagoni iz šina. Povređenih nema, a...
- Reklama -

Evo nekih događaja koji su obeležili današnji dan.

1768. Rodjen francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romantičar u francuskoj književnosti. Jedan kulinarski specijalitet nosi njegovo ime.

1781. Španski naseljenici osnovali „Grad naše gospe kraljice anđela“, današnji Los Anđeles (El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angelos de Porciuncula, što u prevodu sa španskog znači: Grad naše Gospe, kraljice anđela od (reke) Porcijunkule).

1823. Rođen Mihailo Obrenović, knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen na Košutnjaku. Tokom vladavine izvršio značajne reforme u državnoj upravi i vojsci, osnovao Narodni muzej i Narodno pozorište.

FOTO: Pixabay.com

1929. Nemački dirižabl „Grof Cepelin“ okončao putovanje oko sveta. Let trajao 9 dana, 20 sati i 23 minuta, a na vazdušnom brodu bilo je 40 članova posade i 14 putnika. Kasnije se koristio za reklamne i turističke svrhe.

1963. Umro francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac „Šumanovog plana“ 1950, na osnovu kog je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica Evropske unije. On je ilegalno boravio u Beogradu godinu dana pre ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića i francuskog šefa diplomatije Žana Luja Bartua, i upozoravao je na moguću tragediju.

1965. U Gabonu umro alzaški lekar, filozof, teolog, muzicar i humanista Albert Švajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitaran rad. Zadužio čovečansto devizom „poštovanje za život“.

1970. U Čileu Salvador Aljende Gosens kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran za predsednika države. Ubijen u septembru 1973. u puču čileanske armije. Po profesiji je bio psihijatar.

ilustracija/pixabay.com

1972. Na Olimpijskim igrama u Minhenu američki plivač Mark Špic osvojio 7. medalju i time postavio rekord u osvojenim medaljama Olimpijskim igrama.

1989. Umro francuski pisac Žorž Simenon, autor kriminalističkih romana o inspektoru Megreu. Mnoga njegova dela adaptirana su i ekranizovana.

1995. Pod geslom „Ujedinjeni Jerusalim je naš“, Izrael poceo 15-mesečnu proslavu 3000-godišnjice proglasa kralja Davida o tom gradu kao prestonici jevrejskog naroda.

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Ničić tvrdi:“Lidl“ ipak dolazi u Zaječar

Dugo najavljivani "Lidl" na čiji dolazak Zaječarci čekaju pune 3 godine napokon će, prema tvrdnjama gradonačelnika Zaječara Boška Ničića,...

„Dečiji centar“ obeležio Međunarodni dan deteta (VIDEO)

Povodom ovog dana, "Dečiji centar" je na gradskom trgu kratkim performansom podsetio na probleme diskriminacije i prava koje svako dete treba da ima. Međunarodni dan...

„Uspavana lepotica“ u Centru za kulturu

U Centru za kulturu "Zoran Radmilović" u Zaječaru biće odigrana predstava za decu "Uspavana lepotica". Po motivima poznate bajke Šarla Peroa, na maloj sceni Centra...

Drugo izdanje Galmatijas podcasta u Omladinskom centru

Nakon uspesne prve epizode Galmatijas podcasta, publiku očekuju nove zanimljive teme i druženje u Omladinskom centru. U premijernom Galimatijasu govorilo se proteklom letu u Zaječaru,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: