fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 4. septembra

Evo nekih događaja koji su obeležili današnji dan.

1768. Rodjen francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romantičar u francuskoj književnosti. Jedan kulinarski specijalitet nosi njegovo ime.

1781. Španski naseljenici osnovali “Grad naše gospe kraljice anđela”, današnji Los Anđeles (El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angelos de Porciuncula, što u prevodu sa španskog znači: Grad naše Gospe, kraljice anđela od (reke) Porcijunkule).

1823. Rođen Mihailo Obrenović, knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen na Košutnjaku. Tokom vladavine izvršio značajne reforme u državnoj upravi i vojsci, osnovao Narodni muzej i Narodno pozorište.

FOTO: Pixabay.com

1929. Nemački dirižabl “Grof Cepelin” okončao putovanje oko sveta. Let trajao 9 dana, 20 sati i 23 minuta, a na vazdušnom brodu bilo je 40 članova posade i 14 putnika. Kasnije se koristio za reklamne i turističke svrhe.

1963. Umro francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac “Šumanovog plana” 1950, na osnovu kog je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica Evropske unije. On je ilegalno boravio u Beogradu godinu dana pre ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića i francuskog šefa diplomatije Žana Luja Bartua, i upozoravao je na moguću tragediju.

1965. U Gabonu umro alzaški lekar, filozof, teolog, muzicar i humanista Albert Švajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitaran rad. Zadužio čovečansto devizom “poštovanje za život”.

1970. U Čileu Salvador Aljende Gosens kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran za predsednika države. Ubijen u septembru 1973. u puču čileanske armije. Po profesiji je bio psihijatar.

ilustracija/pixabay.com

1972. Na Olimpijskim igrama u Minhenu američki plivač Mark Špic osvojio 7. medalju i time postavio rekord u osvojenim medaljama Olimpijskim igrama.

1989. Umro francuski pisac Žorž Simenon, autor kriminalističkih romana o inspektoru Megreu. Mnoga njegova dela adaptirana su i ekranizovana.

1995. Pod geslom “Ujedinjeni Jerusalim je naš”, Izrael poceo 15-mesečnu proslavu 3000-godišnjice proglasa kralja Davida o tom gradu kao prestonici jevrejskog naroda.

 

Dodaj komentar