fbpx

Dogodilo se na današnji dan 25. septembra

Preporuka:

Ima li pravde za opljačkane radnike JKP „Toplana“ Bor?!

Osnovni sud u Boru osudio je Dragana Stojilkovića (55) uslovno na jednu godinu zatvora jer je počinio krivično delo...

Predavanja iz prve pomoći za zaječarske penzionere

U Klubu starih 65+, u Krfskoj ulici u Zaječaru, u okviru programa Briga o starima Crvenog krsta Srbije, u...

Potencijali Zaječara na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Na 42. Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora koji se u Beogradu održava od 20. do 23. februara jedinstvene...
- Reklama -

Na današnji dan, 25. septembra dogodilo se:

1345. Srpski car Dušan osvojio je Ser, čime je došao u posed puteva koji su vodili u Trakiju i ka poluostrvu Halkidiki, gde se nalazi Sveta Gora.

1493. Kristofor Kolumbo isplovio iz luke Kadiz na drugo putovanje u Novi svet, koji je otkrio  godinu dana ranije.

FOTO: Pixabay.com

1555. Sklopljen Augsburški verski mir nemačkog kralja Ferdinanda I i luteranskih knezova, kojim su izjednačena prava luterana i rimokatolika. Usvojen je zakon o slobodi veroispovesti po principu „Čija je zemlja, onoga je i vera“.

1823. Srpskom piscu i jezičkom reformatoru Vuku Stefanoviću Karadžiću dodeljen je počasni doktorat Univerziteta u Jeni.

1849. Umro je austrijski violinist, dirigent i kompozitor Johan Štraus Stariji, koji je bečkom valceru dao klasičan oblik i učinio ga popularnim širom Evrope. Komponovao je više od 150 valcera, kadrile, marševe i polke.

1866. Rođen je američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. godine za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava.

FOTO: Pixabay.com

1897. Rođen je američki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949. godine, koji je bio zaokupljjen problemima zla.

1897. Rođen je srpski pisac Aleksandar Vučo, jedan od osnivača nadrealističkog pokreta u Srbiji između dva svetska rata, tvorac moderne poezije za decu. Pisao je i filmske scenarije i bavio se filmskom kritikom.

1906. Rođen je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, koji je prvi među muzičkim umetnicima sovjetske Rusije stekao međunarodnu slavu. Napisao je monumentalnu „Petu simfoniju“, a u najtežim danima blokade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu „Lenjingradsku simfoniju“.

1956. U upotrebu je pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Obena u Škotskoj i Njufaundlenda u Kanadi.

FOTO: Pixabay.com

1962.  Soni Liston postao je svetski bokserski šampion “teške” kategorije kada je u Čikagu u prvoj rundi nokautirao Flojda Patersona.

1970. Umro je nemački pisac Erih Marija Remark, koji se proslavio antimilitarističkim romanom „Na zapadu ništa novo“. Njegovi romani su bili zabranjeni u nacističkoj Nemačkoj, a on prisiljen da emigrira.

1973. Američki vasionski brod „Skajlab 2“ spustio se u Pacifik sa tri člana posade, koja su provela 59 dana u orbiti oko Zemlje.

1991. Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o embargu na uvoz oružja u Jugoslaviju i pozvao jugoslovenske lidere da prekinu sukobe.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: