fbpx

Dogodilo se na današnji dan 18. septembra

Preporuka:

Negovanje srpsko-ruskih odnosa u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar i Centar ruskog geografskog društva u Srbiji priređuju kulturni program posvećen rusko-srpskim odnosima. U okviru...

Potencijali Zaječara na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Na 42. Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora koji se u Beogradu održava od 20. do 23. februara jedinstvene...

FOTO DANA: Ćirilica, latinica ili tipografija?!

U susret 42. Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora koji se u Beogradu održava od 20. do 23. februara...
- Reklama -

Dogodilo se 18. septembra:

1502 – Španski moreplovac italijanskog porekla Kristofer Kolumbo stigao je u Kostariku na svom četvrtom i poslednjem putovanju u Novi svet.

1709 – Rođen je engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, autor prvog modernog rečnika engleskog jezika. Rečnik je objavljen 1755 godine.

1739 – Potpisivanjem Beogradskog mira okončan je rat između Austrije i Turske. Srbija je ponovo postala deo Otomanskog carstva, a Austrija je bila prisiljena da Turcima vrati i Malu Vlašku i delove Bosne koje je dobila Požarevačkim mirom 1718. godine.

1819 – Rođen je francuski fizičar Leon Fuko, koji je ogledom s klatnom (Fukoovo klatno) dokazao rotaciju Zemlje. Pronašao je žiroskop, usavršio teleskop i otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama (Fukoove struje).

FOTO: Pixabay.com

1822 – Francuski egiptolog Žan Fransoa Šanpolion dešifrovao je egipatsko pismo (hijeroglife).

1851 – Izašao je prvi broj američkog dnevnika „Njujork tajms“, koji je osnovao Henri Džervis Rejmond.

1905 – Rođena je švedska filmska glumica Greta Luiza Gustafson, poznatija kao Greta Garbo, jedna od najvećih glumica nemog i zvučnog filma. Svetsku slavu stekla je u Holivudu, a sa filma se povukla kada je bila na vrhuncu karijere. („Ana Karenjina“, „Mata Hari“, Dama s kamelijama“).

1934 – SSSR je pristupio Ligi naroda.

1970 – Američki pevač i najčuveniji rok gitarista 20. veka Džimi Hendriks (Jimi Hendrix) umro je u 27. godini od prekomerne doze droge.

FOTO: Pixabay.com

1997 – Islamski teroristi su u centru Kaira napali turistički autobus i ubili devet nemačkih turista i egipatskog vozača.

2007 – Umrla je Ljiljana Molnar-Talajić, jedan od najvećih operskih umetnica u bivšoj SFRJ i dugogodišnja profesorka na zagrebačkoj akademiji.

2008 – Umro je kubanski sineasta Umberto Solas jedan od najznačajnijih latinoameričkih reditelja. Među njegovim najponatijim filmovima su „Barrio Cuba“, „Lucia“ i „El Siglo de as Luces“.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: