Zabava

Dogodilo se na današnji dan 16. septembra

Dogodilo se na današnji dan 16. septembra:

1387 – Rođen je engleski kralj Henri V koji je tokom vladavine nastavio Stogodišnji rat sa Francuskom i posle pobede 1415. kod Azenkura osvojio Pariz.

1736 – Umro je nemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt koji je 1714. godine usavršio termometar napunivši ga živom umesto alkoholom. Tačka smrzavanja na njegovoj skali, 32 stepena, označava najveću hladnoću koja je 1709. godine izmerena u Dancigu (Gdanjsku).

FOTO: Pixabay.com

1745 – Rođen je ruski vojskovođa Mihail Ilarionovič Kutuzov, jedan od najvećih vojnih stratega 19. veka. Proslavio se borbama protiv Turaka i Napoleona Bonaparte 1812. godine. Jedna je od glavnih ličnosti romana „Rat i mir“ Lava Tolstoja.

1823 – Rođen je knez Mihailo Obrenović koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu. Godine 1868. ubijen je u Košutnjaku. Zbog bune Tome Vučića Perišića, 1842. pobegao je u Austriju gde je pomagao Vuka Karadžića, Djuru Daničića, Branka Radičevića i druge srpske pisce.

1861 – Zastupništvo grada Zagreba dodelilo je Vuku Stefanoviću Karadžiću Povelju počasnog građanina, kojom su mu data „sva prava, sloboštine i koristi, kao što svakom građaninu Zagreba po zakonu i starom narodnom običaju pripadaju“.

FOTO: Pixabay.com

1894 – Rođen je arhitekta, istoričar umetnosti i pisac Aleksandar Deroko, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od prvih istoriografa srpske srednjevekovne i narodne arhitekture.

1908 – Beč i Moskva su se sporazumeli da se Austro-Ugarska ne protivi otvaranju Bosfora za ruske brodove, a Rusija austrougarskoj aneksiji Bosne i Hercegovine, čime je okončana Aneksiona kriza. Rusija i Srbija su pod pritiskom Austro-Ugarske i Nemačke u martu 1909. priznale aneksiju.

2002 – Umro je Dvajt Vajli koji je 1961. godine postao prvi tamnoputi spiker Bi-Bi-Sija u Londonu.

Dodaj komentar