fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 13. septembra

13. septembar obeležili su događaji:

1804. Vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović uputio je prvu ustaničku delegaciju u Rusiju. Tražio je pomoć u oružju za borbu protiv Turaka. Prota Mateja Nenadović, Petar Čardaklija i Jovan Protić, članovi delegacije, primljeni su hladno na ruskom dvoru.Rečeno im je da Srbi mogu da se nadaju samo moralnoj pomoći.

1819. Rođena nemačka pijanistkinja Klara Šuman. Koncertnu karijeru počela je u 9. godni. Jedan je od najvećih klavirskih majstora 19. veka.

1842. Aleksandar Karađorđević, sin vođe prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, proglašen je za kneza Srbije, pošto su ustavobranitelji proterali Mihaila Obrenovića.

1874. Rođen austrijski kompozitor Arnold Šenberg, osnivač i teoretičar modernog muzičkog ekspresionizma, profesor muzičkih akademija u Beču, Berlinu, Bostonu i Los Anđelesu.

1903. Rođen srpski pisac Branimir Ćosić, koji je mahom pisao o životu mladih posle Prvog svetskog rata. Poznat je po romanima „Vrzino kolo“, „Dva carstva“ i „Pokošeno polje“.

ilustracija/pixabay.com

1955. SSSR i Zapadna Nemačka uspostavili diplomatske odnose.

1991. SSSR i SAD se sporazumeli da obustave doturanje naoružanja zaraćenim stranama u Avganistanu.

1992. Umro američki filmski glumac Entoni Perkins.

1995. Grčka i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija u Njujorku potpisale sporazum o normalizaciji odnosa, priznavši se međusobno kao države. Skoplje se tada obavezalo da promeni izgled državne zastave i zapiše u Ustav da nema teritorijalne pretenzije prema južnom susedu.

Dodaj komentar