fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 12. septembra

12. septembar obeležili su sledeći događaji:

1583. Rođen italijanski orguljaš i kompozitor Đirolamo Freskobaldi, najveći majstor svog vremena. Presudno je uticao na austrijske i nemačke barokne majstore, kao i na Baha.

1733. Umro francuski kompozitor i orguljaš Fransoa Kupren, centralna ličnost muzičkog života Pariza početkom XVIII veka. Napisao je metodiku “Umetnost sviranja na klavsenu”.

1801. Ruski car Aleksandar I anektirao gruzijsku kraljevinu.

1848. Švajcarska usvojila novi Ustav kojim je postala federalna unija s jakom centralnom vlašću.

FOTO: Pixabay.com

1876. Rođen srpski političar, pozorišni i književni kritičar Milan Grol, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. U Drugom svetskom ratu bio član jugoslovenske kraljevske vlade u emigraciji, a od marta do avgusta 1945. potpredsednik Vlade Demokratske Federativne Jugoslavije.

1878. Egipatski obelisk poznatiji kao “Kleopatrina igla”, napravljen od mermera iz Asuana oko 1475. p.n.e, postavljen je u Londonu.

1913. Rođen američki atletičar Džesi Ovens, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Njegov trijumf naljutio je Adolfa Hitlera, koji je napustio počasnu ložu, kako bi izbegao da se rukuje s njim zato što je crnac.

FOTO: Pixabay.com

1916. Na Kajmakčalanu je počela ofanziva srpske vojske protiv Bugara i Nemaca u Prvom svetskom ratu.

1940. Tražeći izgubljenog psa, grupa tinejdžera otkrila je pećinu Lesko, kod mesta Montinjak u Dordonji u Francuskoj, čuven arheološki lokalitet s crtežima iz doba paleolita.

1943. Nemački komandosi u Drugom svetskom ratu, na osnovu naredbe Adolfa Hitlera, oteli su bivšeg italijanskog diktatora Benita Musolinija, kog su nove italijanske vlasti zatvorile.

1953. Nikita Hruščov izabran je za prvog sekretara Centralnog komiteta KP SSSR.

1974. Vojnim pučem svrgnut je sa vlasti etiopski car Haile Selasije, koji je 1928. posle smrti Menelika II postao kralj, a 1930. godine car Etiopije.

Dodaj komentar