fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 11. septembra

Događaji koji su obeležili 11. septembar:

1524. Rođen francuski pisac Pjer de Ronsar, najznačajniji pesnik renesansne pesničke škole “Plejada”. Smatra se jednim od najznačajnijih francuskih pesnika XVI veka.

1773. Ubijen Šćepan Mali, lažni ruski car Petar III, koji se nametnuo Crnogorcima kao njihov vladar. Tokom vladavine od 1767. godine izmirio je zavađena plemena, uveo sud, počeo popis stanovništva i imovine i počeo da gradi puteve. Prema predanju, ubio ga je sluga, mletačko-turski agent, po nalogu skadarskog sandžak-bega Bušatlije. Petar Petrović Njegoš napisao je remek-delo “Lažni car Šćepan Mali”.

1855. Posle 11 meseci opsade, britanske, francuske i turske trupe zauzele su Sevastopolj, najznačajniju rusku bazu u Crnom moru. Time je okončana najveća operacija u Krimskom ratu.

1880. Rođen srpski glumac Dobrica Milutinović, prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije 1980. ustanovili nagradu za životno delo po njemu nazvanu “Dobričin prsten”.

1921. Osnovan Jugoslovenski atletski savez.

1962. Britanska grupa “Bitls” snimila prvi singl “Love Me Do”. Legendarne “Bube” bili su engleski rok bend osnovan u Liverpulu 1960. godine.

FOTO: Pixabay.com

1973. U Čileu u vojnom udaru ubijen je predsednik Čilea Salvador Aljende, prvi levičar-marksista izabran na izborima za šefa države u zapadnoj hemisferi. Prema zvaničnom saopštenju, Aljende je izvršio samoubistvo odbijajući da se preda pučistima.

1995. Na hiljade ljudi demonstriralo je ulicama Pariza u znak protesta zbog obnavljanja francuskih nuklearnih proba u južnom Pacifiku.

2000. Ruski i američki kosmonauti Jurij Malenčenko i Edvard Lu uspešno su okončali šestočasovni izlazak u otvoren kosmos na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

2001. U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginulo oko 3 000 ljudi. Dva tornja STC, visine 410 metara, u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn potpuno su srušena, a zgrada Pentagona znatno oštećena. Optuživši Osamu bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu za organizovanje napada, SAD 7. oktobra počele su bombardovanje Avganistana.

Dodaj komentar