fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 10. septembra

Evo šta se događalo na današnji dan 10. septembra:

1526 – Turski sultan Sulejman II Veličanstveni, posle pobede nad Mađarima na Mohačkom polju, zauzeo Budim, koji je postao sedište Budimskog pašaluka. Umro je 1566. godine prilikom opsade Sigeta.

1839 – Rođen je američki filozof i logičar Čarls Sanders Pirs, osnivač pragmatizma. Posthumno su mu objavljeni “Sabrani spisi”.

1855 – Rođen je nemački arheolog Robert Koldevej koji je od 1899. do 1917. istraživao Vavilon i dokazao da je taj biblijski grad stvarno postojao.

1890 – Rođen je austrijski pisac Franc Verfel pesnik ekspresionizma, esejist, dramski pisac i pripovedač.

ilustracija/pixabay.com

1898 – U Ženevi je ubijena austrougarska carica Elizabeta, žena Franca Jozefa. Atentat je izvršio anarhista Luiđi Lućeni (Luigi). Za svoje savremenike, bila je najlepša žena Evrope.

1906 – Izašao je prvi broj humorističko-satiričnog lista “Šabačka čivija”.

1945 – Vidkun Kvisling šef marionetske vlade Norveške (1942-45) proglašen je krivim za izdaju. Osuđen je na smrt zbog saradnje sa nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

1976 – U sudaru dva putnička aviona – “Trajdent” britanske kompanije “Britiš ervejz” i “DC-9” jugoslovenske kompanije JAT severno od Zagreba, poginulo je svih 176 ljudi u oba aviona.

1994 – Papa Jovan Pavle II posetio je Hrvatsku. To je bila prva poseta poglavara rimokatoličke crkve regionu bivše Jugoslavije. Papa se založio za mir na Balkanu.

1995 – Tokom vazdušne operacije protiv bosanskih Srba, NATO je, sa američkog broda “Normandija” u Jadranskom moru, krstarećim raketama “tomahavk” počeo da gađa protivazdušna postrojenja u okolini Banja Luke.

FOTO: Pixabay.com

2000 – U sukobima pristalica različitih političkih opcija tokom lokalnih izbora u Makedoniji ranjeno je nekoliko desetina ljudi. Napetost između etničkih Albanaca i Makedonaca eskalirala je u proleće 2001. u sukobe koji su zemlju doveli na ivicu građanskog rata.

2003 – Hrvatski predsednik Stjepan Mesić doputovao je u Beograd. To je prva poseta jednog hrvatskog predsednika od početka rata u bivšoj Jugoslaviji 1991. godine.

Dodaj komentar