Društvo

Dodela paketa hrane i higijene za najugroženije

Za najsiromašnije porodice u gradu i okolnim selima Crveni krst Zaječar u saradnji sa Gradskom upravom, Udruženjem penzionera, gradskim i seoskim mesnim zajednicama i Udruženjem osoba sa invaliditetom, obezbedio je 450 paketa hrane i higijene.

Članovima najugroženijih porodica u Gornjoj Beloj Reci i Velikom Izvoru predstavnici zaječarskog Crvenog Krsta u saradnji sa Gradskom upravom Zaječar uručili su pakete hrane i higijene.

Selo Gornja Bela Reka je od Zaječara udaljeno 20 kilometara. Meštani ovog sela, njih 70, pretežno starih, svakodnevno se bori sa nemaštinom i kako kažu svaka pomoć im je dobrodošla.

Prema rečima Nikole Marinkovića, predsednik Mesne zajednice Gornja Bela Reka situacija je u svim selima zabrinjavajuća.

“Ovde su uglavnom ostala staračka domaćinstva, jer su mladi odavno otišli “trbuhom za kruhom”. Pre 40 godina ovde je živelo 1 600 ljudi, a danas oko 70 meštana i samo jedan mladi bračni par sa četvorogodišnjom ćerkom i teško se živi i svaka pomoć nam je dobrodošla”, kaže  Marinković.

Kako kaže Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar, pomoć je  obezbeđena za najugroženije porodice.

“Gornja Bela Reka je dobila 18 paketa hrane, higijene i 10 kilograma brašna. Vrednost donacije samo za ovo selo je 40 000 dinara. Imamo na raspolaganju 450 paketa, a od toga smo 250 opredelili za sela”, rekao je Marković.

Crveni krst Srbije je finansijska sredstva za nabavku hrane i sredstva za higijenu za program pomoći najugroženijim porodicama u vidu porodičnih paketa obezbedio od Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Dodaj komentar