Politika

Deo opozicije napustio zaječarski parlament! Ničiću drago što je deo opozicije ipak ostao u sali (VIDEO)

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

U jeku masovnih građanskih protesta protiv vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke koji se u ovom trenutku održavaju u preko 50 gradova širom Srbije, današnja sednica Skupštine grada Zaječara i kako će na zahteve građana reagovati lokalni političari, svakako je tema koja interesuje veliki broj Zaječaraca.

Podsetimo, već devet nedelja traju građanski protesti u Beogradu, dok se u našem gradu građani okupljaju već tri petka za redom. U međuvremenu preko 1.200 profesora sa fakulteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, podržalo je građanske proteste. Njima su se pridružili i advokati, glumci, umetnici i veliki broj javnih ličnosti, kao i studenti.

Pored zahteva koje građani upućuju predstavnicima vlasti, deo zahteva odnosi se i na opozicione političare. Zbog činjenice da je jedan čovek preuzeo kontrolu nad svim u ovoj državi, obesmislio debatu i drugačije mišljenje, od opozicionih političara građani na protestima zahtevaju da prestanu da daju legitimitet i stvaranje privida demokratije, da napuste sve institucije i pridruže se građanima na ulici.

Prošle nedelje većina opozicionih stranaka i samostalnih poslanika u republičkoj skupštini bojkotovala je zasedanje parlamenta, dok su predstavnici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske partije ipak učestvovali u radu.

Slična slika i u Zaječaru

Na današnjoj sednici Skupštine grada za bojkot su se odlučili odbornici Saveza za Srbiju – Savez za Zaječar kao i dvoje samostalnih odbornika.

Za razliku od njih, troje odbornika Liberalno demokratske partije, dvoje odbornika Socijaldemokratske stranke i dva odbornika koja su nedavno napustila Demokratsku stranku, a koji zajedno čine odborničku grupu „Pobeda za naš grad – Nenad Ristović“ prisustvovali su današnjem zasedanju.

Drago mi je da je deo opozicije ovde, da možemo da raspravljamo o nekim stvarima, to je uvek dobro – poručio je tokom današnje diskusije na sednici Skupštine grada, gradonačelnik Boško Ničić.

On je dodao da treba da se čuje i druga strana i drugačije mišljenje od onog koje imaju oni koji čine većinu, ali to drugačije mišljenje mora da bude potkrepljeno argumentima, a ne da bude klasična demagogija.

Za razliku od Ničića, odbornica Saveza za Srbiju Dragana Rašić smatra da lokalni parlament nije konstruktivan i da naprednjačka većina ne uvažava nijedan predlog niti argument koji daje opozicija, pa u takvoj atmosferi ostati u sali i davati privid nekakve demokratije, za opoziciju više nije opcija.

“ Mi smo nekim predlozima pokušavali da utičemo na rad i donošenje odluka u gradu, ali to za ovih godinu i po dana nismo uspeli.

Nismo uspeli čak ni da te tačke budu stavljene na razmatranje, već su u startu bile odbijene.“, zaključila je Rašić.

Ona je, pre početka današnjeg zasedanja, izrazila nadu da će svi opozicioni odbornici podržati građanske proteste i pozvala sve kolege iz opozicije da se pridruže bojkotu.

I pored zahteva upućenih sa građanskih protesta, „iznenađenje dana“ priredili su odbornici Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratske stranke i dvojica bivših demokrata, okupljeni u odborničku grupu „Pobeda za naš grad – Nenad Ristović“.

Iako su, većina od njih, prethodnih nedelja viđani na građanskim protestima u Zaječaru, oni su ipak odlučili da ignorišu zahteve građana i učestvuju u radu Skupštine grada, za šta su i dobili pohvale gradonačelnika Ničića.

Oni međutim, nisu želeli da svoju odluku prokomentarišu za medije, pa su tako odbornici Miša Stanojlović i Zoran Andrejić odbili da daju izjave, dok je Ristović najavio održavanje konferencije za medije u narednih nekoliko dana.

Promena taktike ili stranačka disciplina

„Taktika“ bojkota lokalnog parlamenta nije novina, slične stvari dešavaju se i u mnogo razvijenijim demokratskim državama, a pre nekoliko godina već je viđeno u Zaječaru.

Upravo su, početkom 2012. godine, odbornici Liberalno demokratske partije predvođeni Ristovićem, na inicijativu Saše Mirkovića i Srpske napredne stranke, a uz odobrenje Radmile Gerov, tadašnje visoke funkcionerke LDP-a, izašli iz lokalne skupštine, što je dovelo do neodržavanja sednice i kasnijeg pada Boška Ničića i uvođenje Privremenog organa.

Da li je ovog puta doneta odluka da se promeni taktika ili se radi o stranačkoj disciplini, s obzirom da LDP i Čedomir Jovanović ne podržavaju proteste, nadamo se da će biti jasnije nakon održavanja te najavljene konferencije za medije.

Ristović će svakako morati da objasni, pre svega građanima Zaječara, zašto je na zahtev Saše Mirkovića i Radmile Gerov napustio sednicu Skupštine 2012. godine a sada ignoriše zahtev velikog broja Zaječaraca koji na ulicama protestuju i daje legitimitet naprednjačkoj vlasti.

Dodaj komentar