Kultura

“Dani Adama Bogosavljevića” 8. juna u Koprivnici

dani adama bogosavljevića
foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

23. po redu “Dani Adama Bogosavljevića” za vikend u Koprivnici!

U Koprivnici kraj Zaječara će u subotu, 8.juna, biti održana 23. manifestacija “Dani Adama Bogosavljevića”.

Početak kulturno umetničkog programa je u 18 sati.

Defile učesnika zakazan je za 18 sati i 15 minuta.

Učestvuju KUD-ovi iz Zvezdana, Halova, Gamzigrada, Dubočana, Velike Jasikove, Grlišta i Zaječara.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Mesnom zajednicom Кoprivnica, a pokrovitelj manifestacije – Grad Zaječar.

Ko je bio Adam Bogosavljević?

Adam Bogosavljević (Koprivnica kod Zaječara, 1843 – 1880) bio je srpski političar, predstavnik radikala i pristalica ideja Svetozara Markovića. U Narodnoj skupštini zastupao je seljake i tražio smanjenje činovničkih plata i demontažu birokratskoga sistema.

Rođen je u Koprivnici kod Zaječara u krajinskom okrugu. Upisao se na Filozofski fakultet Velike škole u Beogradu, ali se pred sam kraj studija vratio rodnome mestu ne bi li se posvetio zemljoradnji kao i prosvećivanju naroda. Za vreme svog školovanja delovao je u radu studentskog društva „Srbadija“, ogranka Ujedinjene omladine srpske, gde se nalazio među najuspešnijim studentima generacije.

Vrativši se rodnome mestu, biva izabran za člana Društva za poljsku privredu, a postaje i saradnik lista Težak, u kojem je iznosio svoje ideje o unapređenju zemljoradnje i obrazovanju naroda. Dužnost predsednika Koprivničke opštine vršio je do kraja svoga života.

Bogosavljević je 1874. izabran u Narodnu skupštinu i ubrzo je postao vođa male grupe radikalsko-socijalističkih poslanika. Na izborima 1875. radikali-socijalisti su značajno uvećali svoj broj u skupštini, ali su ostali manjinska grupa. Oni su usvojili program Prve internacionale i zagovarali su slobodne socijalističke zajednice koje su među srpskim seljaštvom nalazili veću podršku nego vladine činovničke institucije. Bogosavljevićeve pobede u skupštini su bile malobrojne, ali su mu uvećavale podršku među seljaštvom.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar