fbpx
Društvo

Danas uređivanje „Rimskih stepenica“ na Kraljevici

Zaječarska Fondacija Iskorak obezbedila je sredstva za obnovu „Rimskih stepenica na Kraljevici“ i oni će u saradnji sa Planinarsko-smučarskim društvom „Ljuba Nešić“ iz Zaječara i svim građanima dobre volje u sredu, 24. juna pomenuti lokalitet očistiti od korova i rastinja. Početak akcije čišćenja je u 10 časova, a mesto okupljanja je plato ispred zgrade Paviljona.

Čišćenje “Rimskih stepenica” prema rečima Dejana Perića, direktora Fondacije „Iskorak“ je preduslov za početak njihove rekonstrukcije, koju kroz donaciju finansira poljska organizacija – Akademija za filantropiju.

„Stepenice su u veoma lošem stanju i u nekim delovima je već opasno koristiti ih. Za nekoliko godina, ukoliko se ništa ne bi preduzelo, bilo bi nemoguće uopšte popeti se ili sići celom dužinom stepenica“, kaže Dejan Perić, direktor Fondacije „Iskorak“.

Zato je Fondacija „Iskorak“ uložila napor da obezbedi sredstva pomoću kojih bi se ove stepenice u potpunosti sanirale i sredile, kako bi se sprečilo njihove dalje propadanje i obezbedilo da se bezbedno koriste u budućnosti.

„Ovim putem želimo da pozovemo sve građanke i građane, koji su voljni da doprinesu sređivanju stepenica, da se priključe velikoj današnjoj akciji. Planiramo da prilaz i lokaciju samog stepeništa očistimo od šiblja, korova i vegetacije, što je preduslov da se završi plan i počne rekonstrukcija.

Neka ponese ko šta ima od alata! Fondacija Iskorak obezbeđuje osveženje“, kaže Perić.

„Turske“ ili, kako ih takođe zovu, „Rimske stepenice“ su deo kulturno-istorijskog nasleđa Zaječara i omiljeni su deo Kraljevice za mnoge Zaječarce.

Dodaj komentar