Društvo

Danas slavimo letnji Aranđelovdan: Dan za blage i lepe vesti

Pravoslavni vernici danas slave praznik Sabor Svetog Arhangela Gavrila, letnji Aranđelovdan, dan u kojem se proslavljaju radosne vesti. Arhangel Gavrilo ima veliki značaj u hrišćanskoj veri, pa je ovaj praznik, iako nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, porodice u Srbiji ga slave i kao slavu.

Prema predanju Arhangel Gavrilo obeležen je kao vesnik dobrih vesti. U verskim zapisima stoji da se arhangel Gavrilo pojavio pred Bogorodicom i saopštio joj da će roditi Isusa Hrista. Javio se, takođe, i Joakimu i Ani i rekao da će roditi Bogorodicu. Arhangel Gavrilo doneo je veliku i najradosniju vest za mnoge hrišćane, a to je vest o vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista.

Sveti Arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti u čitavom čovečanstvu, a UNICEF je  fresku Beli anđeo izabrao kao simbol Evrope.

Arhangel Gavrilo donosi blage i lepe vesti, pa se na ovaj praznik najčešće mole žene koje žele da postanu majke.

Prema narodnom verovanju arhangel Gavrilo je zaštitnik ljudi i štiti nas od vremenskih nepogoda.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihajla kao predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Mnoga verovanja vezuju se za ovaj praznik, a nekada se verovalo da devojke na ovaj dan ne treba da se bave ručnim radovima, odnosno da šiju ili pletu.

Praznik novog početka, veruje se pa je dobro nešto započeti, neki odnos ili poslovni poduhvat.

 

 

 

Dodaj komentar