Društvo

Danas je Sretenje Gospodnje, ali i Dan državnosti Republike Srbije

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
FOTO: sr.wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, a Republika Srbija obeležava Dan državnosti.

Sretenje Gospodnje

Sretenje Gospodnje predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.

Sretenje se slavi 40. dan od Božića i na taj dan se ništa ne radi. Predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. To je bio prvi susret Boga i čoveka u jerusalimskom hramu. Novorođenog Hrista u naručje je primio sveti Simeon Bogonosac. Sretenje je jedan od 12 najvećih praznika hrišćanstva, a reč „sretenje“ znači susret. Sretenje se praznuje od početka hrišćanstva, ali je kao svečanost uveden tek u 6. veku u vreme cara Justinijana.

Prema predanju, na današnji dan susreću zima i leto. Veruje se da na Sretenje mrazevi popuštaju, a priroda se sprema za lepše vreme i dolazak proleća i leta.

Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi izađu iz jazbine, uplaše se svoje senke i vrate se na spavanje, zima potrajati još šest nedelja.

Ako je dan oblačan, medvedi neće videti svoju senku i neće se vratiti u jazbinu, što označava kraj zime.

Devojke, prema verovanju, treba da paze kog muškarca će ujutru prvog sresti, jer će i budući mladoženja ličiti na njega.

Na Sretenje Gospodnje obavezno se pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Dan državnosti

Dan državnosti je spomen na dva važna istorijska datuma, početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

Podizanje Prvog srpskog ustanka smatra se temeljem nove srpske državnosti i početka osnivanja moderne srpske države. Odluka o podizanju ustanka protiv osmanlijske vlasti doneta je na Sretenje 1804. u Orašcu.

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti. Sretenjski ustav je napisao Dimitrije Davidović, političar, diplomata i novinar.

Dan državnosti obeležava se u Srbiji od 2001. godine.

Dodaj komentar