fbpx

Danas je Preobraženje Gospodnje: Evo šta smete, a šta ne smete raditi

Preporuka:

Mateja Petrović prvi na Opštinskom takmičenju iz istorije

Zadnjeg dana produženog zimskog raspusta Tehnička škola iz zaječara bila je domaćin Opštinskog takmičenja iz istorije. Na pomenutom takmičenju u...

Opštinsko takmičenje u gimnastici za osnovce i srednjoškolce

Opštinsko takmičenje u gimnastici za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Zaječara biće održano u...

18. Šakalijada u Trnavcu: Prijava produžena do 26. februara

Lovci iz Zaječara i okoline ove godine okupiće se u Trnavcu 29. februara po osamnaesti put kako bi uzeli...
- Reklama -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Preobraženja Gospodnjeg. Ovaj praznik posvećen je sećanju na Hristovo preobraženje na gori Tavor. Tada je on najavio svoje potonje stradanje i svoju slavu.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao poput sunčeve svetlosti i time pokazao svoje božansko poreklo.

„Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu“, piše u verskim knjigama.

U narodu se obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina, a u crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu. U krajevima gde nema grožđa, deli se neko drugo voće.

Takođe, nekad se verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Narod veruje da na ovaj praznik ne treba spavati ni plakati, jer ćete takvi biti cele godine – pospani i uplakani. Ne treba piti ili se kockati, jer ćete se preobraziti i postati pijanica ili kockar. Na Preobraženje treba raditi, biti vredan, a običaj je da devojke i žene tog dana odrade od svakog ženskog posla pomalo, kako bi cele naredne godine bile vredne.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: