Društvo Srbija Timočka krajina

Danas je Ivanjdan: Venčići od jovanove trave stavljaju se u dom, veruje se da štiti!

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Pravoslavni vernici danas 7. jula obeležavaju rođenje Svetog Jovana Krstitelja, poznatiji kao praznik Ivandan (Ivanjdan).

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista. Jovana nazivaju i Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje.

Kao mlađi, Jovan je otišao u pustinju gde se hranio korenjem i divljim medom. U propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima. On je krštavao ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim „ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem“. Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod.

Ovo je hrišćanski praznik za koji se još od davnina, naših predaka, vezuju zanimljivi običaji koji su se tradicionalno sačuvali do danas. Smatra se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se danas Sunce tri puta zaustavlja.

Ovo je radostan praznik, a jedan od najzastupljenijih običaja jeste pletenje venaca od ivanjskog cveća. Uz ovaj običaj vezuje se razna simbolika, pa se tako veruje da venci podsećaju da je priroda došla do najviše tačke, jer je sredina leta i da se tim vencima priroda ovenčava.

Venci su kao simbolika ljubavi, pa se upravo prave za parove na venčanju, dok devojke u venac od livadskog bilja i lekovitih trava ubacuju i crvenu ružu. Sa ovim vencima kite se kapije, devojke ih nose na glavi, ukrašavaju se domovi.

Veruje se da na ovaj dan voda ima posebnu moć, pa se danas valja kupali u rekama i potocima. Običaj je i branje lekovitog bilja na Ivandan kako bi se čuvao u domu toku cele godine za lečenje.

Kojim god povodom da su pravljeni, venčići od jovanove trave (Melilotus officinalis) sutradan se kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata.

Veruje se da će štititi dom od nesreće tokom cele naredne godine.

Ljudi su, po verovanju, na ovaj dan  sklapali prijateljstva, kumili se, a od svih običaja najvažnije je danas biti zahvalan, radovati se i širite ljubav.

Dodaj komentar