fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Danas je Aranđelovdan

FOTO: sr.wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdan.

Kada je đavo Lucifer, otpao od Boga, i sa sobom povukao jedan deo anđela, prvi mu se uspešno usprotivio Mihajlo. Sabrao je preostale anđele, organizovao ih na principu jednomislija, jednodušnosti, ljubavi kao i apsolutnoj poslušnosti nižih činova prema višim i svetoj volji Božjoj kao konačnom i bezgrešnom.

Ovaj dan je ustanovljen kao praznik Arhanđela Mihajla u vreme pape Rimskog Silvestera i patrijarha Aleksandrijskog, Aleksandra. Izabran je novembra, jer se misli da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđelskih, počasni deveti mesec, od marta do novembra posvećen je najvažnijem anđelu – Mihajlu.

Ovo je jedna od najvećih slava među Srbima.

Prema predanju, car Dušan je slavio Krsnu slavu Arhanđel Mihajlo, a svetac mu nevidljivo stajao na desnom ramenu i sve nadgledao. Car je svaku slavu stojeći dočekivao i služio goste. Međutim, jednom se, što od umora, što od zaborava, prevari i sede za sto. Sveti Mihajlo prasnu, udari cara krilom po obrazu i ljutito odlete. Car je arhanđela Mihajla jedva umilostivio višemesečnim molitvama.

Verovanja i običaji na ovaj praznik

Sveti Arhangel Mihailo obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu nije dobro, a ako je kod glave bolesnik će ozdraviti.

Kad su sveci delili uloge, arhanđel Mihajlo dobi jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme arhanđel luta svetom obučen u prosjaka i kuša ljude.

Prema narodnom verovanju, prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina – kako na Aranđelovdan, tako tokom cele zime i proleća.

Veruje se da Sveti Arhangel čuva stočare i da čuva stada od vukova.

Pošto se ovaj svetac zapravo smatra živim, veruje se da posećuje ljude i bolesnike, neki koji Svetog Arhangela slave ne spremaju žito. Međutim, ovaj običaj je pogrešan, jer se smatra da su pred Bogom svi živi, i svetitelji i ljudi.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne oterate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

Veruje se da valja pomoći siromašnima i nemoćnima, dati im hrane i pića. Ukoliko to ne učinite, veruje se da će anđeo koji je stalno uz vernike poslati strašnu kaznu. Oni koji ispolje najvažniju hrišćansku vrlinu na Aranđelovdan, mogu očekivati blagost ovog svetitelja koji će se vam ispuniti i onu najveću želju.

Arhanđel Mihajlo je jedini svetac koji juri aždaje da ne jedu mesec. Za njega kažu da sedi na nebesima, gleda na svet i kad hoće silazi među narod da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Dodaj komentar