Društvo

DAN VOJSKE SRBIJE: Svečana vojna smotra održana na Popovoj plaži! (FOTO)

Polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima Timočke Krajine u centru grada danas je otpočela svečanost obeležavanja dana Vojske Srbije koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815 godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv otomanske vlasti gde su položili položili delegacije komande garnizona Zaječar predstavnici grada boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika vojske.

Ovaj značajan datum kasnije je obeležen svečanom smotrom profesionalnih pripadnika zaječarskog garnizona na posebno uređenom prostoru na Popovoj plaži.

Prema rečima potpukovnika vladice Vučkovića komandant garnizona Zaječar sa državnog i vojnog aspekta ovaj datum prepoznat je kao jedan od istorijskih prekretnica koje je dovelo do stvaranja savremene srpske države i modernih efikasne srpske vojske.

Sloboda i čast su najvrednije i najuzvišenije vrednosti jednog naroda. Zato je borba za slobodu kod pripadnika vojske tražila velike žrtve i odricanja pa je prema rečima predstavnika komande za obuku pukovnika slavina Boškovića zbog toga vojska i dostojna najvećeg poštovanja i divljenja.

Na svečanoj ceremoniji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić poručio je da je Vojska Srbije oduvek kod građana uživala najveće poverenje jer uz vojsku građani osećaju mir i sigurnost, da ima ko da brani njih ali državu u kojoj žive.

Svečanost povodom Dana vojske danas je održana i u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Kraljevu i Kruševcu a na svečanosti u Zaječaru je zaključeno da je veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i za školovanje u Vojnoj gimnaziji na Vojnoj akademiji najbolja potvrda da je poverenje građana u vojsku Srbije veliko i da vojna profesija u očima mladih i dalje zauzima istaknuto mesto.

Na Vojnoj smotri nagrađeni su i najbolji učenici u okviru projekta “Vojnik Vojske Srbije -Moj vojnik“, koji je Vojska Srbije realizovala u saradnji sa zaječarskim osnovnim školama.

Birani su najbolji literarni i likovni radovi. U konkurenciji likovnih radova prvo mesto osvojila je učenica II-2, Osnovne škole „Ljuba Nešić“ Sara Krajnjanović, drugo mesto osvojila je učenica I-2 O.Š. „Đura Jakšić“ Anglina Popović, dok je treće mesto pripalo učenici I-2, Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ Mirjani Kerčulji. U konkurenciji literarnih radove, prvo mesto osvojio je učenik III-2 O.Š. „Đura Jakšić Aleksa Radomirović, drugo mesto pripalo je učenici IV-2 O.Š. „Ljubica Radosavljević Nada“ Milici Đorđević, dok je treće mesto osvojio učenik IV-1, O.Š. „Ljuba Nešić“ Mihajlo Milutinović.

Dodaj komentar