Društvo

Skromno i u duhu tradicije: Dan državnosti obeležen i u Zaječaru (FOTO)

Građani Srbijе danas proslavljaju Dan državnosti u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti obеlеžеn jе u Zajеčaru polaganjеm vеnaca na spomеnik junaku Prvog srpskog ustanka Vеljku Pеtroviću, simbolu borbе timočkog i srpskog naroda za oslobođеnjе.

Nakon Himne „Bože pravde“ prisutnima se obratila Nevena Čolić, ispred Gradske uprave Zaječar rečima da je Sretenjski ustav najdemokratskiji i najliberalniji Ustav tog doba.

“ Sretenjski ustav uspostavlja u Kneževini Srbiji srpski jezik kao službeni jezik i promoviše ljudska prava. On je opstao simbol srpskog slobodarstva, naprednih ideja, ali i prkosa.

S pravom se računa u bitne događaje koji su uslovili stvaranje države sa svim prerogativima državnosti“, rekla je Čolić.

Na spomenik Hajduk veljku vence su u ime grada položili zamenica gradonačelnika Marina Milić, pomoćnica Sunčica Lalić i gradska većnica Selena Stojanović.

Pored delegacije Grada, vence su položili i predstavnici degacije Komande za razvoj Timočke brigade – garnizona Zaječar.

Uspesi u Prvom i Drugom ustanku, poznati u evropskoj istoriji kao „srpska revolucija“, omogućili su da u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića budu udareni temelji moderne srpske nacije i države.

Ovaj datum uzet je kao početak stvaranja moderne srpske države, a kao nacionalni praznik slavi se od 2002. godine.

1 komentar

Dodaj komentar