fbpx
Društvo

DA LI SU IZBORNE KAMPANJE IKADA BILE FER I KOREKTNE? (VIDEO)

“Skupila se jedna družba mala, družba mala krupnog kapitala. Bez poštenja, časti i morala. Da araju na pušci i nožu, sirotinji da ogule kožu”.  Iako podseća na predizborni post nekog Tviteraša, ove reči deo su pamfleta pred opštinske izbore u Knjaževcu još davne 1936. godine.

Zaječarski Istorijski arhiv jedan je od retkih koji uredno čuva predizborne plakate iz doba Kraljevine Jugoslavije, preko višetsranačkih izbora 90-tih do današnjeg dana.

“Ono što je karakteristično da se kaže je to da su ove stare plakate do kraja 20. veka bile mnogo siromašnije što se tiče izgleda. Ali, sa druge strane bile su mnogo sadržajnije i davale su mnogo drugih interesantnih podataka. Današnje plakate su, zahvaljujući tehnici i tehnologiji, mnogo atraktivnije, lepše i većeg su formata”, kaže Zoran Janković, šef depoa Istorijskog arhiva u Zaječaru.

Janković objašnjava da se vođenje izbornih kampanja po pitanju demokratije i fer izbora nije mnogo razlikovalo pre jednog veka i danas.

“Što se tiče demokrata i ranije je bilo isto kao i danas. Bilo je “udaranje” jednih na druge, bilo je rodbinskih veza i raznih stranačkih i stručnih pripadnosti. Tako da ovo danas ništa nije novo, ni prepucavanja, ni neslaganja među strankama”, dodaje Janković.

Vremena prolaze i menjaju se, kao i pravila po kojima se formira “društvena moć”, odnosno vlast. Ali krajnji cilj čini se ostaje isti, živeti bolje.

Iako će nas izborni slogani stranaka pratiti sa svih strana, ne treba izgubiti iz vida da slogani i predizborne aktivnosti na kraju ipak ne odlučuju izbore.

Pogledajte prilog “Online televizije”:

Dodaj komentar