fbpx
Društvo

Da li će Gam Banja OPET postati prihvatni centar za izbeglice i migrante? (VIDEO)

hotel kastrum
Hotel Kastrum
Kako portal Zaječar Online saznaje, velike su šanse da “Hotel Kastrum” u Gamzigradskoj Banji postane jedan od prihvatnih centara za migrante.

Prema “Planu reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Republike Srbije za period od oktobra 2016. do marta 2017.” očekuje se otvaranje više prihvatnih centara raspoređenih širom zemlje u blizini granica.

Jedna od lokacija, koju su još u avgustu mesecu, obišli predstavnici Komesarijata za izbeglice je i nekadašnji “Hotel Kastrum” u Gamzigradskoj Banji. Nezvanično saznajemo da su planovi za rekonstrukciju objekta, kako bi objekat mogao da prihvati migrante, već spremni, kao i da postoje donatori iz međunarodne zajednice koji bi finansirali rekonstrukciju. Jedini problem, za sada, su nerešeni imovinsko pravni odnosi vezani za “Hotel Kastrum”.

Preduzeće “Romulijana DOO”, u čijem vlasništvu je i “Hotel Kastrum” je u stečaju, a stečajni postupak vodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika Beograd. Stečajni postupak je u fazi razrešavanja pravnog statusa “Romulijana DOO” čija imovina se trenutno u katastru nepokretnosti vodi kao imovina Republike Srbije. Prema mišljenju stručnjaka to uknjiženje nije urađeno u skladu sa zakonom i čeka se odluka nadležnih institucija da li će imovina preduzeća pa samim tim i “Hotel Kastrum” ostati u vlasništvu Republike Srbije ili će postati društvena svojina, što bi otvorilo mogućnost privatizacije hotela.

Saznajemo da u slučaju privatizacije “Hotela Kastrum”, postoje zainteresovani kupci, među kojima su i kompanije iz Rusije, ali i Bugarske, međutim dok god je ovakav nerešen status, stečajni upravnik nema prava niti da prodaje niti da izdaje imovinu u zakup.

Među meštanima Gamzigradske Banje ali i sela Gamzigrad već se uveliko “šuška” o toj mogućnosti da “Hotel Kastrum” bude preuređen u prihvatni centar za migrante i među njima uopšte ne vlada oduševljenje ukoliko dođe do takvog razvoja situacije.

gamzigrad-anketa

meštanin sela Gamzigrad

Ogromna većina smatra da bi to bilo pogubno rešenje i da bi mnogo pametnije bilo privatizovati “Hotel Kastrum” i od Gamzigradske Banje napraviti mesto sa velikim potencijalom za razvoj banjskog turizma.

Stečajni upravnik preduzeća u čijem sastavu je “Hotel Kastrum” nije mogao da daje izjave za medije bez odobrenja Agencije, ali činjenica je da, ukoliko je država “odlučila” da prihvatni centar za migrante bude na toj lokaciji, imovinsko pravni odnosi mogu se rešiti bukvalno preko noći.

Pogledajte TV prilog:

Pišite nam u komentarima, da li podržavate ideju da se u blizini Zaječara, u “Hotelu Kastrum” otvori prihvatni centar za migrante?

Dodaj komentar