fbpx

Cisterne sa kalcijum-hloridom mesecima stoje na železničkoj stanici u Zaječaru (FOTO)

Preporuka:

Korona virus i krediti: Šta sve (ne) morate da plaćate

Jovanovići* su ratu za kredit za stan do sada plaćali 284,02 evra mesečno. Onda su odlučili da zbog korona...

Đorđe David pozitivan na koronavirus

Muzičar Đorđe David saopštio je da mu je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus. On je objavio tu informaciju na...

Zaječar: Plaćanje računa za groblje samo u banci, pošti ili putem interneta

Iz Javno komunalnog preduzeća „Higijena" Zaječar obaveštavaju korisnike da blagajna pomenutog preduzeća zbog vanredne situacije neće raditi do daljnjeg....
- Reklama -

Tridesetak cisterni napunjenih tečnim kalcijum-hloridom stoje već nekoliko meseci na železničkoj stanici u Zaječaru. U delu gde se vrši utovar i istovar teretnih vagona plastične cisterne su, kako nezvanično saznajemo, dovežene iz Beograda u nameri da ubrzo budu prebačene u hangar. Pokušali smo da istražimo da li se od te namere u nekom trenutku odustalo i kada će 30 tona ove dragocene tečnosti biti uskladištena na adekvatan način?

Tečni kalcijum-hlorid, preparat koji inače služi za sprečavanje stvaranja leda na svim površinama i do -27 ºC, ostavljen je da stoji na temperaturi od skoro +40ºC.

FOTO: Zaječar online

U 30-ak plastičnih cisterni od po jedne tone ova dragocena tečnost bukvalno je zaboravljena u delu gde se vrši utovar i istovar teretnih vagona na zaječarskoj železničkoj stanici. Jedna od cisterni stoji čak i bez poklopca, pa su zabrinuti za opštu bezbednost, redakciju portala „Zaječar online“ kontaktirali građani koji žive u blizini.

FOTO: Zaječar online

Na zaječarskoj Železničkoj stanici saznali smo da su cisterne još pre nekoliko meseci dovežene iz Beograda i tu ostavljene.

FOTO: Zaječar online

Marko Milijić, šef Službe za održavanje puteva iz Beograda potvrdio je za portal „Zaječar online“ da su cisterne sa tečnim kalcijum-hloridom pre nekoliko meseci dopremljene u Zaječar.

“ To je obična rastopljena so koja služi kao antifriz. Nije u pitanju nikakva opasna materija, već se ona prska pre početka padanja snega i stvaranje leda.

Cisterne ćemo skloniti za par dana u hangar, samo da ga ispraznimo“, kaže Milijić.

On dodaje da tečni kalcijum-hlorid nije agresivan na površinu na koju se nanosi, i potpuno je bezopasan na čoveka i životnu sredinu.

“ Radi sprečavanja češćeg pucanja asfalta u zimskom periodu, komunalna preduzeća u Beogradu su počela da koriste tečni kalcijum-hlorid prvobitno na mostovima i saobraćajnicama prvog prioriteta, što zbog očuvanja asfalta i metalnih konstrukcija, što zbog rizičnijeg saobraćaja na tim deonicama.

Tečni kalcijum hlorid je hemikalija koja u dodiru sa vodom oslobađa toplotu (egzotermna reakcija) i rastapa led ili sneg“, kaže Milijić.

Dakle, prema rečima Milijića, potrebe za brigom ne treba da bude. U cisternama nije nikakva opasna materija, već samo antifriz, kojim bi kako je istakao, trebalo da bude isprskano celo stanično područje u zimskom periodu kada krene da pada sneg.

Ukoliko ga zaista ne ukolne, hoće li kalcijum-hlorid zadržati neophodna svojstva zbog izloženosti visokim spoljnim temperaturama?

Na deklaraciji piše da je preporučena temperatura skladištenja od 0 do 30ºC, da se skladištenje mora vršiti u originalnim posudama, i da produkt NIKAKO NE SME BITI NA VRUĆINI! Materija mora biti propisno zatvorena i skladištena u prostoru gde ima promaje.

FOTO: Zaječar online

Jer, ipak je na otvorenom minulih dana u Zaječaru temperatura oko 40 stepeni.

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: