fbpx

Cisterne sa kalcijum-hloridom mesecima stoje na železničkoj stanici u Zaječaru (FOTO)

Preporuka:

Najbolje odbojkašice iz Timočke krajine na testiranju

Dvadesetak najtalentovanijih odbojkašica iz klubova sa područja Timočke krajine prisustvuju danas, 8. decembra treningu u Knjaževcu. Ove kandidatkinje za...

Zaječarski planinari organizuju projekciju filma

Zaječarski planinari iz Planinarsko smučarskog društva "Ljuba Nešić" u saradnji sa Omladinskim centrom organizuju besplatnu projekciju planinarskog filma "Dodir...

Odložen početak naplate putarine od Niša ka gradovima Istočne Srbije

Iako je 1. decembra trebalo da prorade 3 nove naplatne rampe oko Niša, to se prema najavama nadležnih iz...
- Reklama -

Tridesetak cisterni napunjenih tečnim kalcijum-hloridom stoje već nekoliko meseci na železničkoj stanici u Zaječaru. U delu gde se vrši utovar i istovar teretnih vagona plastične cisterne su, kako nezvanično saznajemo, dovežene iz Beograda u nameri da ubrzo budu prebačene u hangar. Pokušali smo da istražimo da li se od te namere u nekom trenutku odustalo i kada će 30 tona ove dragocene tečnosti biti uskladištena na adekvatan način?

Tečni kalcijum-hlorid, preparat koji inače služi za sprečavanje stvaranja leda na svim površinama i do -27 ºC, ostavljen je da stoji na temperaturi od skoro +40ºC.

FOTO: Zaječar online

U 30-ak plastičnih cisterni od po jedne tone ova dragocena tečnost bukvalno je zaboravljena u delu gde se vrši utovar i istovar teretnih vagona na zaječarskoj železničkoj stanici. Jedna od cisterni stoji čak i bez poklopca, pa su zabrinuti za opštu bezbednost, redakciju portala „Zaječar online“ kontaktirali građani koji žive u blizini.

FOTO: Zaječar online

Na zaječarskoj Železničkoj stanici saznali smo da su cisterne još pre nekoliko meseci dovežene iz Beograda i tu ostavljene.

FOTO: Zaječar online

Marko Milijić, šef Službe za održavanje puteva iz Beograda potvrdio je za portal „Zaječar online“ da su cisterne sa tečnim kalcijum-hloridom pre nekoliko meseci dopremljene u Zaječar.

“ To je obična rastopljena so koja služi kao antifriz. Nije u pitanju nikakva opasna materija, već se ona prska pre početka padanja snega i stvaranje leda.

Cisterne ćemo skloniti za par dana u hangar, samo da ga ispraznimo“, kaže Milijić.

On dodaje da tečni kalcijum-hlorid nije agresivan na površinu na koju se nanosi, i potpuno je bezopasan na čoveka i životnu sredinu.

“ Radi sprečavanja češćeg pucanja asfalta u zimskom periodu, komunalna preduzeća u Beogradu su počela da koriste tečni kalcijum-hlorid prvobitno na mostovima i saobraćajnicama prvog prioriteta, što zbog očuvanja asfalta i metalnih konstrukcija, što zbog rizičnijeg saobraćaja na tim deonicama.

Tečni kalcijum hlorid je hemikalija koja u dodiru sa vodom oslobađa toplotu (egzotermna reakcija) i rastapa led ili sneg“, kaže Milijić.

Dakle, prema rečima Milijića, potrebe za brigom ne treba da bude. U cisternama nije nikakva opasna materija, već samo antifriz, kojim bi kako je istakao, trebalo da bude isprskano celo stanično područje u zimskom periodu kada krene da pada sneg.

Ukoliko ga zaista ne ukolne, hoće li kalcijum-hlorid zadržati neophodna svojstva zbog izloženosti visokim spoljnim temperaturama?

Na deklaraciji piše da je preporučena temperatura skladištenja od 0 do 30ºC, da se skladištenje mora vršiti u originalnim posudama, i da produkt NIKAKO NE SME BITI NA VRUĆINI! Materija mora biti propisno zatvorena i skladištena u prostoru gde ima promaje.

FOTO: Zaječar online

Jer, ipak je na otvorenom minulih dana u Zaječaru temperatura oko 40 stepeni.

 

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

DJB Zaječar: Kome Zaječarci sređuju kafanu?

Mesna kancelarija Glogovica, prema pisanju članova Gradskog odbora "Dosta je bilo" u Zaječaru, potpisala je ugovor sa Branislavom Trailovićem, PR-om Ugostiteljske radnje "La Ujka...

Zaječarska sela par sati bez struje

Zbog radova na mreži, 12. decembra bez napajanja električnom energijom biće 3 zaječarska sela. Struju neće imati kupci iz: Vražogrnca Trnavca Rgotine(samo oni koji žive prema Zaječaru) Struje...

Humanitarni turnir u malom fudbalu i šutiranju trojki

Ekonomsko-trgoviska škola u Zaječaru organizovaće humanitarni turnir "Za Stojkoviće" u sali zaječarske Gimnazije. Učešće na ovom turniru omogućeno je svim srednjim školama, a kotizacija po...

Niže cene za godišnju članarinu u biblioteci

U Matičnoj biblioteci "Svetozar Marković" biće održana "Noć knjige" uz sniženu cenu za godišnji upis. U okviru ove promocije, biblioteka će u petak, 13. decembra,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: