fbpx
Društvo Izdvajamo

Cisterne sa kalcijum-hloridom mesecima stoje na železničkoj stanici u Zaječaru (FOTO)

Tridesetak cisterni napunjenih tečnim kalcijum-hloridom stoje već nekoliko meseci na železničkoj stanici u Zaječaru. U delu gde se vrši utovar i istovar teretnih vagona plastične cisterne su, kako nezvanično saznajemo, dovežene iz Beograda u nameri da ubrzo budu prebačene u hangar. Pokušali smo da istražimo da li se od te namere u nekom trenutku odustalo i kada će 30 tona ove dragocene tečnosti biti uskladištena na adekvatan način?

Tečni kalcijum-hlorid, preparat koji inače služi za sprečavanje stvaranja leda na svim površinama i do -27 ºC, ostavljen je da stoji na temperaturi od skoro +40ºC.

FOTO: Zaječar online

U 30-ak plastičnih cisterni od po jedne tone ova dragocena tečnost bukvalno je zaboravljena u delu gde se vrši utovar i istovar teretnih vagona na zaječarskoj železničkoj stanici. Jedna od cisterni stoji čak i bez poklopca, pa su zabrinuti za opštu bezbednost, redakciju portala “Zaječar online” kontaktirali građani koji žive u blizini.

FOTO: Zaječar online

Na zaječarskoj Železničkoj stanici saznali smo da su cisterne još pre nekoliko meseci dovežene iz Beograda i tu ostavljene.

FOTO: Zaječar online

Marko Milijić, šef Službe za održavanje puteva iz Beograda potvrdio je za portal “Zaječar online” da su cisterne sa tečnim kalcijum-hloridom pre nekoliko meseci dopremljene u Zaječar.

” To je obična rastopljena so koja služi kao antifriz. Nije u pitanju nikakva opasna materija, već se ona prska pre početka padanja snega i stvaranje leda.

Cisterne ćemo skloniti za par dana u hangar, samo da ga ispraznimo”, kaže Milijić.

On dodaje da tečni kalcijum-hlorid nije agresivan na površinu na koju se nanosi, i potpuno je bezopasan na čoveka i životnu sredinu.

” Radi sprečavanja češćeg pucanja asfalta u zimskom periodu, komunalna preduzeća u Beogradu su počela da koriste tečni kalcijum-hlorid prvobitno na mostovima i saobraćajnicama prvog prioriteta, što zbog očuvanja asfalta i metalnih konstrukcija, što zbog rizičnijeg saobraćaja na tim deonicama.

Tečni kalcijum hlorid je hemikalija koja u dodiru sa vodom oslobađa toplotu (egzotermna reakcija) i rastapa led ili sneg”, kaže Milijić.

Dakle, prema rečima Milijića, potrebe za brigom ne treba da bude. U cisternama nije nikakva opasna materija, već samo antifriz, kojim bi kako je istakao, trebalo da bude isprskano celo stanično područje u zimskom periodu kada krene da pada sneg.

Ukoliko ga zaista ne ukolne, hoće li kalcijum-hlorid zadržati neophodna svojstva zbog izloženosti visokim spoljnim temperaturama?

Na deklaraciji piše da je preporučena temperatura skladištenja od 0 do 30ºC, da se skladištenje mora vršiti u originalnim posudama, i da produkt NIKAKO NE SME BITI NA VRUĆINI! Materija mora biti propisno zatvorena i skladištena u prostoru gde ima promaje.

FOTO: Zaječar online

Jer, ipak je na otvorenom minulih dana u Zaječaru temperatura oko 40 stepeni.

 

Dodaj komentar