fbpx

Čega sve ima na 8. Međunarodnom sajmu „Zdravo-domaće-prirodno“

Preporuka:

JKP „Higijena“ Zaječar: Uputstvo za plaćanje reprograma tokom vanrednog stanja

JKP "Higijena" Zaječar je na svom sajtu postavila uputstvo korisnicima koji su potpisali reprogram za dugovanja iz prethodnog perioda...

JKSP „Zaječar“ izrađuje i prodaje limena korita za dezinfekciju obuće

Nakon što je gradski Štab za vanredne situacije u Zaječaru usvojio naredbe koje se odnose na upravnike zgrada, vlasnike...

Doktor Predrag Drenovaković: Testirali nas tek kad je kolega umro

Doktor Predrag Drenovaković, kolega preminulog urologa Gorana Ivankovića iz ćuprijske bolnice, kaže za portal Nova.rs da bi situacija u...
- Reklama -

Osmi po redu Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“ otvoren je na zaječarskom skveru. Na ovogodišnjem sajmu ima izlagača iz Zaječara, Knjaževca, Bora, Niša, Svrljiga, Jagodine i drugih gradova. Ova lepa manifestacija nudi kupcima širok asortiman robe i domaćih proizvoda.

Na tezgama ima svega, od slatkiša (gumenih i svilenih bombona, lizalica, liciderskih srca, luša), meda, mesa, lekovitog bilja i melema, čajeva, krema, sapuna, proizvoda od prirodne kože, ručno rađenih predmeta od drveta i papira, pa sve do pletenih igračaka. Cene su, uglavnom, pristupačne.

FOTO: Zajecar Online

Saša Ilijić, iz gazdinstva „Ilijić“ iz Zubetinca ima i radnju za proizvodnju prirodnih sapuna, a prodaje i domaći ajvar. Cene su iste kao i prošle godine, tako da veću teglu sasvim prirodnog ajvara možete kupiti za 500 dinara, a za manju izdvojiti 300.

FOTO: Zajecar Online

Šta je specifično za njegov ajvar i koja je tajna dobrog ukusa, otkrio je za portal Zaječar Online gospodin Ilijić.

„Ajvar je pravljen od paprike koju ja proizvodim, već 20 godina. Ne koristimo nikakvu hemiju u proizvodnji. Sve je prirodno. Tradicionalno se sprema kao i svaki ajvar, a radimo ga po našem ukusu, onako kako mi volimo da jedemo, tako spremamo i za prodaju“, rekao je Ilijić.

Iako ove godine ima manje izlagača u odnosu na prethodnu, veliko je interesovanje za lekovitim biljem, posebno je velika potražnja raskovnika, biljke za koju kažu da ima magično dejstvo, ali i za domaćim proizvodima.

Ni stari zanati nisu zapostavljeni, pa tako iz Udruženja za očuvanje starih zanata „GIS“,  Snežana Ranđelović pokušava da otrgne od zaborava kožarsko-čurčijski zanat.

FOTO: Zajecar Online

„Trudim se da ovaj zanat sačuvam od zaborava. Jakne, papuče, kape, prsluci, šubare… sve su to proizvodi od prirodne kože. Najviše se prodaju šubare, papuče i prsluci, ali od toga ne može da se živi. Ovaj zanat je dobar kao dopunska delatnost“, rekla je Ranđelović.

Organizatori 8. Međunarodnog sajma „Zdravo-domaće-prirodno“ su grad Zaječar i Privredna komora Srbije.

Pogledajte galeriju fotografija:

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: