Od kada je prvi put krenuo u Kruševcu 30. novembra protest pod nazivom „1 od 5 miliona“ za samo 2 meseca proširio se na brojne srpske gradove. Sa građanima koji na ulicama traže promene do sada se solidarisalo nekoliko stotina nastavnika i univerzitetskih saradnika, ali i preko 250 advokata.

Zato što im to nalaže profesionalna dužnost i građanska svest, zato što znaju koliko je rašireno siromaštvo u Srbiji, zato što su, kažu, korupcija i klijentelizam metastazirali u društvenom tkivu Srbije – profesori sa Fakulteta političkih nauka, Pravnog i Filozofskog fakulteta u Beogradu pružili su podršku protestima.

Zajedno sa njima još 144 profesora i saradnika sa različitih fakulteta državnih univerziteta u Srbiji minulih dana potpisalo je proglas podrške protestima „Jedan od pet miliona“.

I dok opozicija smišlja odgovor na zahteve sa ulice, pored univerzitetskih nastavnika podrška građanima stiže i od advokatanjih preko 250 traži da predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić podnesu ostavke.

Razlozi za njihovu podršku su sledeći:

– uništavanje institucija političkog sistema i koncentraciju političke moći u rukama jednog čoveka, čime se uspostavlja faktički, neustavni sistem jedinstva vlasti sa predsednikom Republike kao vrhovnim organom državne vlasti i režim diktature,

– a posebno ukidanje samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti, kao i uništavanje pravosudnog sistema, čime se podrivaju temelji pravne države i vladavine prava,

– ograničavanje i izigravanje sloboda i prava građana garantovanih Ustavom, a posebno slobode medija i prava na obaveštenost, čime se građani pretvaraju u podanike autokratskog režima, polazeći od Ustavom definisane uloge advokature u našem društvu, a svesni njenog značaja za ostvarivanje slobode i pravde kao temelja civilizovanog društva, mi, potpisani advokati, podržavamo proteste građana koji se održavaju širom Srbije, zato što Srbiji nedostaju sloboda i pravda.

Spisak svih advokata, među kojima su i brojni advokati iz Zaječara možete pogledati OVDE!

Podsećamo, treći po redu protest „Zaječar 1 od 5 miliona“ u gradu na Timoku biće održan u petak, 1. februara.

Sa Trga Nikole Pašića svi građani u mirnu protesnu šetnju krenuće tačno u 18 sati.

izvor: N1 / Zaječar online

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here