Društvo

BRAVO! Povređenog psa planinari spasli od smrzavanja!

FOTO: Glas Zaječara

Na putu ka vrhu planinarima se veoma često pridružuju napušteni psi koji borave u naseljima koja se nalaze u blizini planinarski staza.

Tako se na južnoj stazi Rtnja obreo i pas, koji je sledeći planinare, učesnike 36. Božićnog uspona na Rtanj, iznemogao i legao u sneg kod useka u stenama na južnoj strani gde su ga planinari i zatekli, prenosi Glas Zaječara.

Ovaj deo staze je jako klizav, a zbog premrzlih šapa i iznemoglosti pas nije mogao da se kreće i nije reagovao na bodrenje planinara, koji su pokušavali da ga sprovedu do naselja Rtanj.

Aleksandar Stankulić/ FOTO: Glas Zaječara

Aleksandar Stankulić, član PSD „LJuba Nešić“ i planinar Đuro Sekulić, doneli su tada odluku da psa na rukama odnesu do naselja Rtanj.

Šuro Sekulić / FOTO: Glas Zaječara

Planinari su psa nosili na smenu, jer je ovaj deo staze veoma neugodan za kretanje, a sa vremena na vreme pravili su pauze.

„Psa sam ugledala kod stena. Nije reagovao na dozivanje. Aleksandar i drugi planinar čije ime ne znam poneli su ga sa sobom, i na smenu, na rukama, nosili do naselja Rtanj.“ – izjavila je Marina Kocić.

Pas je bezbedno spušten u naselje Rtanj, a planinari koji su uložili napor da ga spasu pokazali su na delu da imaju srce veliko kao kuća, veće i od samog Rtnja.

izvor: Glas Zaječara

Dodaj komentar