Društvo

BLAGO KOD BOLJEVCA!!! Kanadska firma našla novu ZLATNU I SREBRNU ŽICU sa 30 grama zlata po toni!!!

pixabay.com

Kanadska rudarska kompanija “Mundoro” pronašla je zlatnu žicu u okolini boljevačkog sela Savinac. Na dubini od stotinak metara otkriven je sloj od 12 metara u kome sadržaj zlata iznosi čak 30 grama po toni, a srebra 171 gram, prenosi “Blic”!

Otkriće takve koncentracije zlata ukazuje na mineralizaciju koja omogućava nastavak istraživanja, sa dobrim izgledima da i budući rezultati budu takvi.

Kompanija je najavila da će intenzivirati geološka istraživanja u okolini Savinca i da očekuje da će pronaći resurse za otvaranje rudnika zlata!

zlato

Foto: wikipedia.org

Do sada je, inače, najviši sadržaj zlata, od preko 50 grama po toni, otkrila kanadska kompanija “Nevsun”, koja istražuje okolinu Bora, dok je najbogatiji rudnik zlata na svetu američki “Holister” u kome se eksploatiše ruda sa 27 grama zlata po toni, odnosno australijski “Gosovong”, gde se otkopava ležište od 24 grama po toni rude.

Prve pretpostavke, inače, govore, da se zlatna žica na istražnom polju kod Savinca, poznatom kao Tilva roš, prostire na površini od 650 puta 400 metara.

Geološka istraživanja biće intenzivirana, a očekuje se da će otkriveni resursi biti dovoljni za otvaranje rudnike. U okolini Bora i bogata nalazišta bakra

“Mundoro” je nedavno objavio da je zainteresovan za strateško partnerstvo sa RTB “Bor”, a Kanađani već istražuju na nekoliko lokacija u okolini Bora.

 

Partner u tom poslu im je Japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale (JOGMEC).

 

Ove dve kompanije imaju licence za istraživanje na tri istražna polja, u šta će investirati oko četiri miliona dolara.

Japanski JOGMEC je državna kompanija, najveća koja se bavi eksploatacijom nafte, gasa i rudarenjem.

Istovremeno, takođe kanadska kompanija, “Nevsun”, okončala je istražne radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i nedvosmisleno potvrdila da je taj resurs koji su istraživali najbogatije nalazište bakra na svetu.

Kanađani su, uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata rude na dubini od 600 metara pronašli, i partiju od 12 metara u kojoj je sadržaj bakra i do 34 odsto.

Profitabilnim se smatraju sva nalazišta u kojima procenat čistog bakra u rudi prelazi jedan odsto.

U RTB “Bor” trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto bakra.


Rudnik zlata u Kini prodali državi

Kanadski “Mundoro” je dospeo u žižu interesovanja nakon što je, pre nekoliko godina u kineskoj provinciji Maoling pronašao rudnik zlata. Kanađani su, kasnije, 95 procenata istražnih prava prodali Nacionalnoj rudarskoj kompaniji Kine, sa sedištem u Hongkongu. Oni izvode geološka istraživanja na još nekoliko mesta u Srbiji, ali imaju licence za istraživanja u Bugarskoj, gde na Karpatima tragaju za novim nalazištima zlata.

izvor: blic.rs

Dodaj komentar