fbpx
Hronika

Bivši zaječarski funkcioner Bojan Stojanović dobija nanogicu zbog neprijavljivanja imovine!

radio magnum

Bojan Stojanović, bivši član gradskog veća Grada Zaječar, ponovo je osuđen kaznom zatvora u trajanju od tri meseca koju će izdržavati kod kuće, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kazna je naročito sporna, jer je Stojanović već bio osuđen na kaznu kućnog zatvora od četiri meseca i to zbog izdavanja menica bez pokrića, u veme kada je bio direktor zaječarskog preduzeća “Atrium 019”.

Zanimljivo je da je u periodu kada je nosio nanogicu, obavljao funkciju člana Gradskog veća Zaječara.

Stojanović je nedavno hapšen i zbog zloupotrebe službenog položaja, zajedno sa bivšim predsednikom Skupštine Zaječara Sašom Mirkovićem, ali su u međuvremenu obojica puštena iz pritvora. Više o tome pročitajte OVDE!

Gordana Milinković Sekulić iz Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru rekla je za CINS da je tužilaštvo zadovoljno presudom s obzirom na to da je optužnim predlogom traženo da Stojanović bude kažnjen novčanom kaznom.

Živadin Bogdanović, advokat Stojanovića, u razgovoru sa novinarima CINS-a istakao je da smatra da zakon nije povređen, odnosno “povređen je u formalnom delu jer zaista nije izvršio prijavu, a suštinski nije povređen jer on nije imao šta da prijavi“.

Tužilaštvo u Zaječaru, kao i stranke, nisu uložili žalbe na presudu.

Stojanović je postao član Gradskog veća Grada Zaječar oktobra 2013. godine, kada na vlast u ovom gradu dolazi Srpska napredna stranka, a na mesto gradonačelnika Velimir Ognjenović.

Prema Zakonu o Agenciji, Stojanović je bio dužan da u roku od 30 dana podnese izveštaj o imovini i prihodima, što nije učinio.

Postupak protiv Stojanovića jedan je od 62 krivične prijave koje je Agencija od 2010. godine podnela protiv funkcionera nakon kontrole njihove imovine. Istraživanje CINS-a pokazalo je da većina ovih prijava biva odbačena jer je, između ostalog, teško dokazati da funkcioneri namerno skrivaju imovinu.

Presuda protiv Stojanovića tek je druga završena kaznom zatvora u trajanju od tri meseca, koja će se izdržavati u kućnom pritvoru.

Po istom osnovu osuđen je i Milanko Andrejić, u maju 2014. godine jer nije prijavio da u sefu banke ima preko 220 hiljada evra u kešu. U to vreme bio je član Gradskog veća u Pančevu. Viši sud je kasnije dozvolio da se zatvorska kazna zameni kućnim zatvorom uz nošenje nanogice.


Postupak i zbog zloupotreba oko javnih nabavki

Stojanović je uhapšen početkom oktobra ove godine zajedno sa još tri osobe.

Osumnjičen je da je izvršio više krivičnih dela zloupotrebe u postupcima javnih nabavki koje su sprovedene za potrebe Gradske uprave u Zaječaru, kada je kao saradnik Saše Mirkovića, u periodu od 2013. do 2015. godine, oštetio budžet grada za iznos od 3.637.514 dinara.

Zbog istog krivičnog dela, krivična prijava biće podneta i protiv Saše Mirkovića.

Ovaj postupak je trenutno u fazi prikupljanja dokaza kod policije i tužilaštva.

izvor: n1info.com/ blic.rs/ zaječar online

Dodaj komentar