fbpx

Bivša košarkaška reprezentativka loptu zamenila iglom i koncem (VIDEO)

Preporuka:

Moleban za izgradnju seoske crkve u Šipikovu

U Šipikovu se sutra održava moleban za izgradnju seoskog hrama. Nakon toga gradonačelnik Zaječara obilazi deonicu rekonstruisanog puta kroz...

Zaječarci više nervozni, nego ljubazni (ANKETA)

Koliko često tokom dana čujete reči poput "hvala", "molim" "izvolite", "oprostite"? Verovatno sve ređe, iako nam je svima dobro...

Orthodox Celtsi u Omladinskom centru

U okviru turneje povodom 20 godina od izlaska albuma "Green Roses", legendarni keltski rok sastav gostuje u Omladinskim centru...
- Reklama -

Stari zanati mogu da opstanu ako se rade s ljubavlju. To nam pokazuje Jelena Tornjanski iz Paraćina koja sa saradnicama u svojoj radionici „Kedar“ stvara prava umetnička dela u vidu odevnih predmeta. Njeni modeli su prepoznatljivi, jedinstveni, unikatni i originalni, od prirodnih materijala i udobni.

Jelena Tornjanski neguje način rada koji je naučile od svoje bake i mame. Umeće korišćenja igle, odavno je neprocenjiva vrednost, jer ga sve manje ljudi poseduje.

Kako kaže, ručni rad je svedok prošlih vremena.

FOTO: zajecaronline.com

„Naš osnovni motiv je da ponudimo originalnu, unikatnu i kvalitetnu izradu, modernog dizajna sa tradicionalnim motivima. Pravimo unikatne proizvode ručne izrade od prirodnih materijala. Najviše koristimo vunu visokog kvaliteta, postojanih boja i pamuk. Pored prirodnih materijala koristimo i angoru, moher, poliakril i ostale materijale“, kaže Tornjanski.

Kako kaže Jelena Tornjanski radionicu je nazvala po lekovitom stablu.

„Radionica se zove „Kedar“ po lekovitom stablu koje raste u Sibiru i ima poznata svojstva i isceliteljsku moć, a jako je lekovito i plemenito drvo“, objašnjava.

Radionica „Kedar“: Ponosni smo na svoju tradiciju

Jelena Tornjanski, osnivač radionice „Kedar“ iz Paraćina kaže da se prave vrednosti uvek prepoznaju, a rad i trud ipak na kraju isplati. U radionici se dugo godina bave izradom unikatnih kapa, rukavica, čarapa, šalova i drugih proizvoda od čiste vune i drugih prirodnih materijala.

„Ranije sam se bavila šivenjem, a celog života me je kreativan rad zanimao i više sam naginjala tome nego nekim drugim poslovima za koje sam primala platu. Radila sam kao fakturista u fabrici cementa, ali sam se ipak vratila svojoj radionici. Imala sam svoju samostalnu krojačku radionicu, a kasnije sam počela da štrikam sa ostacima vune koji su ostali od moje pokojne mame.  Radionicu „Keder“  sam pokrenula pre 7 godina“, objašnjava.

FOTO: zajecaronline.com

Kako priznaje, ovaj posao voli jer je kreativan i opušta. U početku je radila samostalno, a kasnije se posao širio pa je imala brojne saradnike.

„Veći deo radim samostalno, a sada radim samo dorade, šijem, dok Manuela Miljanić hekla. U ponudi imamo pre svega: vunene kape, čarape, rukavice,grejače. Tu su i beretke, damske i dečije kape i sve je od vune, a postavljene su pamukom“, kaže.

Svi odevni predmeti su testirani.

„Sve je ručna izrada i posle izrade se svaki predmet opere, tako da je sve testirano i nema otrljavanja i razlivanja boja. Počela sam da pravim i pokrivače, pačvork, zatim tunike od srpskog platna koje radim sa drugaricom iz Republike Srpske“, rekla je.

U radionici „Keder“ sve se radi ručno.

FOTO: zajecaronline.com

„Naše tržište je u Beogradu i na raznim sajmovima, na frontacijama princeze Katarine Karadjordjević. Svaki proizvod je unikat i svaki se posebno pravi, a čak se i postava ručno šije i ništa se ne radi mašinski“, rekla je .

Prema mišljenju Jelene Tornjanski stari zanati nisu nespojivi sa savremenom modom i odevnim komadima.

“ Interesantno je da smo povezali stare zanate sa savremenom modom, kroz detalje koji su prijamčivi i nosivi i u ovom dobu“.

FOTO: zajecaronline.com

Osnivač Radionice „Kedar“ Jelena Tornjanski ima dugogodišnje iskustvo u izradi odevnih predmeta i u ručnim radovima. Bavila se košarkom i bila u ženskoj Reprezentaciji Srbije, ali su je ručni radovi oduvek interesovali.

Najbolji recept za uspeh u biznisu je kaže da se radi ono što se voli.

Pogledajte video „Online televizije“:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska biblioteka snižava cenu godišnjeg upisa

Povodom Svetskog dana deteta, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru snižava cenu godišnjeg upisa na 200 dinara. Povodom Svetskog dana deteta, koji će biti obeležen...

Međunarodna saradnja teniskih klubova „AS Timok“ i „Bdin Vidin“

Zaječarski teniski klub ugostio je članove bugarskog teniskog kluba "Bdin" iz Vidina u okviru dogovora o međunarodnoj pograničnoj saradnji dva kluba. Gosti TK "AS Timok"...

„Timočki naučni tornado“ stiže u Zaječar

Festival nauke „Timočki naučni tornado“, pod sloganom „Zamisli sve čuda svuda” održaće se u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Zaječaru u  subotu 30. novembra,...

Zaječarske rukometašice remizirale na domaćem terenu

U okviru 9. kola Superlige Srbije u rukometu, ženski rukometni klub Zaječar 1949, zabeležio je nerešen rezultat. U utakmici odigranoj u subotu, 16. novembra u...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: