fbpx
Najbolje iz Paraćina

Bivša košarkaška reprezentativka loptu zamenila iglom i koncem (VIDEO)

Stari zanati mogu da opstanu ako se rade s ljubavlju. To nam pokazuje Jelena Tornjanski iz Paraćina koja sa saradnicama u svojoj radionici „Kedar“ stvara prava umetnička dela u vidu odevnih predmeta. Njeni modeli su prepoznatljivi, jedinstveni, unikatni i originalni, od prirodnih materijala i udobni.

Jelena Tornjanski neguje način rada koji je naučile od svoje bake i mame. Umeće korišćenja igle, odavno je neprocenjiva vrednost, jer ga sve manje ljudi poseduje.

Kako kaže, ručni rad je svedok prošlih vremena.

FOTO: zajecaronline.com

„Naš osnovni motiv je da ponudimo originalnu, unikatnu i kvalitetnu izradu, modernog dizajna sa tradicionalnim motivima. Pravimo unikatne proizvode ručne izrade od prirodnih materijala. Najviše koristimo vunu visokog kvaliteta, postojanih boja i pamuk. Pored prirodnih materijala koristimo i angoru, moher, poliakril i ostale materijale“, kaže Tornjanski.

Kako kaže Jelena Tornjanski radionicu je nazvala po lekovitom stablu.

„Radionica se zove „Kedar“ po lekovitom stablu koje raste u Sibiru i ima poznata svojstva i isceliteljsku moć, a jako je lekovito i plemenito drvo“, objašnjava.

Radionica „Kedar“: Ponosni smo na svoju tradiciju

Jelena Tornjanski, osnivač radionice „Kedar“ iz Paraćina kaže da se prave vrednosti uvek prepoznaju, a rad i trud ipak na kraju isplati. U radionici se dugo godina bave izradom unikatnih kapa, rukavica, čarapa, šalova i drugih proizvoda od čiste vune i drugih prirodnih materijala.

„Ranije sam se bavila šivenjem, a celog života me je kreativan rad zanimao i više sam naginjala tome nego nekim drugim poslovima za koje sam primala platu. Radila sam kao fakturista u fabrici cementa, ali sam se ipak vratila svojoj radionici. Imala sam svoju samostalnu krojačku radionicu, a kasnije sam počela da štrikam sa ostacima vune koji su ostali od moje pokojne mame.  Radionicu „Keder“  sam pokrenula pre 7 godina“, objašnjava.

FOTO: zajecaronline.com

Kako priznaje, ovaj posao voli jer je kreativan i opušta. U početku je radila samostalno, a kasnije se posao širio pa je imala brojne saradnike.

„Veći deo radim samostalno, a sada radim samo dorade, šijem, dok Manuela Miljanić hekla. U ponudi imamo pre svega: vunene kape, čarape, rukavice,grejače. Tu su i beretke, damske i dečije kape i sve je od vune, a postavljene su pamukom“, kaže.

Svi odevni predmeti su testirani.

„Sve je ručna izrada i posle izrade se svaki predmet opere, tako da je sve testirano i nema otrljavanja i razlivanja boja. Počela sam da pravim i pokrivače, pačvork, zatim tunike od srpskog platna koje radim sa drugaricom iz Republike Srpske“, rekla je.

U radionici „Keder“ sve se radi ručno.

FOTO: zajecaronline.com

„Naše tržište je u Beogradu i na raznim sajmovima, na frontacijama princeze Katarine Karadjordjević. Svaki proizvod je unikat i svaki se posebno pravi, a čak se i postava ručno šije i ništa se ne radi mašinski“, rekla je .

Prema mišljenju Jelene Tornjanski stari zanati nisu nespojivi sa savremenom modom i odevnim komadima.

“ Interesantno je da smo povezali stare zanate sa savremenom modom, kroz detalje koji su prijamčivi i nosivi i u ovom dobu“.

FOTO: zajecaronline.com

Osnivač Radionice „Kedar“ Jelena Tornjanski ima dugogodišnje iskustvo u izradi odevnih predmeta i u ručnim radovima. Bavila se košarkom i bila u ženskoj Reprezentaciji Srbije, ali su je ručni radovi oduvek interesovali.

Najbolji recept za uspeh u biznisu je kaže da se radi ono što se voli.

Pogledajte video „Online televizije“:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar