Društvo

Biblioteka organizuje izložbu “Dva veka Dostojevskog“

bty

Povodom obeležavanja dva veka od rođenja Dostojevskog, Biblioteka će organizovati tematsku izložbu “Dva veka Dostojevskog“.

Na izložbi će biti prikazana sva bibliotečka građa koju poseduje Biblioteka – dela Dostojevskog i kritička izdanja o Dostojevskom. Izložba će biti otvorena 1. septembra i trajaće sve do 20. septembra. 2021. godine.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi, a preminuo je 9. februara 1881. godine u Sankt Peterburgu.

Jedan od najuticajnijih pisaca ruske književnosti, a prema širini i značaju uticaja, posebno u modernizmu, on je bio svetski pisac u rangu Šekspira i Servantesa.

Sa aspekta književne tehnike njegovi romani su još uvek bliski realizmu zbog obuhvata celine, načina karakterizacije i dominirajuće naracije, dok dramatični dijalozi, filozofske rasprave i polifonija čine od njega preteču modernizma. Utemeljitelj je psihološkog romana, a po mnogima je i preteča egzistencijalizma.

Dostojevski je imao vrlo interesantan život. Završio je vojnu školu, da bu u 28. godini zbog učešća u revolucionarnoj organizaciji bio je osuđen na smrt. Nakon pomilovanja proveo je četiri godine na prisilnom radu u Sibiru.

Njegovi romani i danas su veoma popularni, pogotovo zbog jedinstvene analize ljudske psihologije i ulaženja u dubine čovekovih slabosti.

Dodaj komentar