foto: preuzeto sa društvenih mreža

Četvrti po redu građanski protest “Jedan od pet miliona” održan je sinoć u centru Beograda. Građani su ispunili Studentski trg i Vasinu ulicu, odakle su se uputili u protestnu šetnju centrom grada. Organizatori protesta su listi zahteva večeras dodali još jedan – smenu ministra policije Nebojše Stefanovića.

Okupljenim građanima su se prvo obratili glumac Branislav Trifunović, novinar Srđan Škoro i predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov, a potom su građani krenuli u protestnu šetnju.

foto: preuzeto sa N1

Glumac Branislav Trifunović, pre nego što je najavio govornike, pozdravio je Beograđane, poručivši ministru Stefanoviću, da je „gužva kao u GSP-u“, te da demonstranata ima osmoro po kvadratnom metru.

– Ako vas neko pita, ko je organizaovao ovaj skup, vi recite Aleksandar Vučić, jer da nije njega, ne bi nas bilo u ovolikom broju – istakao je Trifunović.

On je izrazio podršku Davoru Dragičeviću, uz uzvik „Pravda za Davida“. Trifunović se takođe zahvalio autoru i voditelju Ivanu Ivanoviću, rekavši da je on pokazao da je slobodan čovek.

Novinar Srđan Škoro pozdravio je okupljene rečima „dobro veče probuđeni narode“, te porukom da smo svi bili svedoci raznih vlasti, ali da ovakve lopove svet ne pamti.

– Aleksandre Vučiću, obećao si da ćes saslušati ovaj narod, ali ja ga ovde ne vidim. On ne može da se pojavi na mestu gde su normalni ljudi. Zauzeo si sve institucije u ovoj zemlji i postavio svoje „Barbare“. Postavio si Vulina da komanduje vojskom, iako on nije bio sposoban da je služi. Toj kreaturi sada salutiraju naši oficiri. Neka nam kažu ima li i jedne države na svetu gde ministra zdravlja zovu „doktor smrt“ – istakao je Škoro.

Desimir Stojanov iz sela Rakita, kazao je da tamošnji narod ne želi ništa, već samo da im se ne uzima, da im ostave reku. On je naveo da je juče u Rakiti bill više policajaca nego što ih ima u opštini.

– Pisao sam, kumio, molio i plakao, da nam ne diraju tu našu reku, da je ne sprovode u cevi. Opština nas je uništila. Eto naše vere u državu, da nam sve što imamo uzme – rekao je Stojanov.

Građane u protestu „Jedan od pet miliona“ tokom protestne šetnje kod Doma omladine sačekali su aktivisti Inicijative nema predaje nema podele, a ispred RTS ih je čekao Sima Spasić predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Sima Spasić sa transparentom „Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu“. Njega je okružilo obezbeđenje protesta dok je kolona onih koji protestuju prolazila, tako da incidenata nije bilo.

Foto: Srđan Ilić / preuzeto sa sajta Insajder.net

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtev makar ih se skupilo i pet miliona, a potom je raširen transparent „Počelo je“ i zapaljene su baklje.

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku.

„Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju“, poručili su.

Pošto su prošli RTS veliki transparent „Jedan od pet miliona“ zamenjen je transparentom „Stop krvavim košuljama“.

foto: preuzeto sa N1

Dok su učesnici protesta bili na ulazu u Takovsku ulicu kraj kolone bio je kod Narodnog pozorišta na Tru Republike.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ tokom protestne šetnje zaustavili su se ispred televizije „Studio B“ gde večeras gostuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvali ga da izađe i da ih prebroji.

„Vučiću prebroj nas“ i „Vučiću lopove“ uzvikivalo je više hiljada okupljenih kod Palate Beograđanka u kojoj se nalaze prostorije TV Studio B.

Vučić je prošle nedelje izjavio da nema problem sa protestima, jer je posle svih izlazio jači.

Ispred te televizije sa razglasa na kamionu puštali su pesmu „Barbara“ grupe „Sevdah bejbi“, nastalu posle izveštavanja novinarke „Studija B“ Barbare Životić sa prvog protesta „Stop krvavim košuljama“ održanog 8. decembra.

Saobraćaj u ulicama kojima se kreće kolona učesnika protesta bio je obustavljen, a izuzev saobraćajne policije nije primećeno pojačano prisustvo službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za sada je sigurno da je na protestu više ljudi nego prošle subote. Prošle subote na trećem protestnom okupljanju bilo je više od 35.000 ljudi.

Povod za prvi protest (održan 8. decembra), kome je prethodio protest u Kruševcu, bio je napad na Borka stefanovića. On je krajem novembra, zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije, brutalno pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Izvori:
Tekst: Danas, TV N1, Insajder

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here