fbpx

„Antika fest“ od 28. do 30. avgusta na Feliks Romulijani

Preporuka:

NSZ: U Zaječaru broj nezaposlenih smanjen za 20%

Na teritoriji Zaječarskog okruga smanjen je broj nezaposlenih. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje do 31. oktobra bilo je...

Oblačno sa slabom kišom

U Srbiji se danas očekuje pretežno oblačno, malo hladnije, ujutru i pre podne mestimično sa slabom kišom. Od sredine dana...

Novi Pub quiz u Omladinskom centru

Nakon projekcije španskog filma "Na razmeni", u Omladinskom centru biće održan još jedan kviz znanja. Pobedom ekipe "Đorđe David" u...
- Reklama -

Nakon nekoliko godina pauze na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romulijana krajem avgusta biće ponovo organizovan Festival antičke drame pod nazivom „Antika fest“. Tokom trodnevnog festivala okupiće se oko 60 umetnika i stručnjaka iz različitih kulturnih oblasti, s ciljem da povežu savremeno stvaralaštvo sa nematerijalnim kulturnim nasleđem.

„Antika fest“ pod sloganom „Umetnost sećanja“ biće održan od 28. do 30. avgusta na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana u Zaječaru.

Okupiće više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije i baviće se posledicama ratova, sudbinom pobeđenih, bolom koji ne pripada samo poraženima nego i pobednicima, osudom destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum.

Publika će imati priliku da pogleda predstavu „Žene iz Troje“ po tekstu Euripida u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest“ (Beograd).

Na programu će biti i „Opsada i pad Konstantinopolja“ po tekstu Mihajla Kritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, kao i Homerova „Odiseja“ u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, produkcija Akademije umjetnosti iz Tuzle.

U razgovoru o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu razgovaraće teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Kerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame „Car i Galilejac“ Henrika Ibzena u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, kao i knjiga „Metaarheologija“ Staše Babić u izdanju „Klija“.

„Antika fest“ organizuju Pozorište „Zoran Radmilović“ i Udruženje „Dunavfest“, u saradnji sa Narodnim muzejom u Zaječaru.

Podsećamo, „Antikafest“ je osnovan 2012. godine sa ciljem da antičko nasledje učini vidljivijim i da ga oživi na carskoj palati Feliks Romulijana.

1 KOMENTAR

  1. Antika ne moze da bude fest- festival. Antika je nauka, nekada je to bila filosovska skola, a danas pranje para i nista vise

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Novi kviz za srednjoškolce u Tehničkoj školi

U cilju druženja i takmičenja u opštem znanju, biće organizovan još jedan kviz u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru. Kao pandan Pub Quizu, već nekoliko...

Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja u RPK Zaječar

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga biće održan "start up program" povodom podsticaja razvoja preduzetništva. Program ima za cilј da podstakne samozapošlјavanje...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: