fbpx
Kultura

„Antika fest“ od 28. do 30. avgusta na Feliks Romulijani

Nakon nekoliko godina pauze na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romulijana krajem avgusta biće ponovo organizovan Festival antičke drame pod nazivom „Antika fest“. Tokom trodnevnog festivala okupiće se oko 60 umetnika i stručnjaka iz različitih kulturnih oblasti, s ciljem da povežu savremeno stvaralaštvo sa nematerijalnim kulturnim nasleđem.

„Antika fest“ pod sloganom „Umetnost sećanja“ biće održan od 28. do 30. avgusta na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana u Zaječaru.

Okupiće više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije i baviće se posledicama ratova, sudbinom pobeđenih, bolom koji ne pripada samo poraženima nego i pobednicima, osudom destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum.

Publika će imati priliku da pogleda predstavu „Žene iz Troje“ po tekstu Euripida u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest“ (Beograd).

Na programu će biti i „Opsada i pad Konstantinopolja“ po tekstu Mihajla Kritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, kao i Homerova „Odiseja“ u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, produkcija Akademije umjetnosti iz Tuzle.

U razgovoru o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu razgovaraće teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Kerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame „Car i Galilejac“ Henrika Ibzena u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, kao i knjiga „Metaarheologija“ Staše Babić u izdanju „Klija“.

„Antika fest“ organizuju Pozorište „Zoran Radmilović“ i Udruženje „Dunavfest“, u saradnji sa Narodnim muzejom u Zaječaru.

Podsećamo, „Antikafest“ je osnovan 2012. godine sa ciljem da antičko nasledje učini vidljivijim i da ga oživi na carskoj palati Feliks Romulijana.

1 komentar

  • Antika ne moze da bude fest- festival. Antika je nauka, nekada je to bila filosovska skola, a danas pranje para i nista vise

Dodaj komentar