fbpx

Festival antičke drame ponovo na Felix Romulijani

Preporuka:

„Električni orgazam“ uskoro u Zaječaru

Legendarni beogradski bend "Električni orgazam" ove godine proslavlja 40 godina postojanja, i tim povodom kreće na slavljeničku turneju po...

Posečene četiri lipe u ulici Ivana Milutinovića (FOTO)

Radnici Javno komunalnog preduzeća "Timok održavanje" uz asistenciju nadležnih iz JKP "Vodovod" posekli su u sredu, 15. januara četiri...

Zagađenje pali alarme: Kakav vazduh udišu Zaječarci?

Vazduh u Beogradu, Pančevu, Nišu, Užicu, Valjevu i Zaječaru je veoma zagađen, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine,...
- Reklama -

Nakon nekoliko godina pauze na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romulijana krajem avgusta biće ponovo organizovan Festival antičke drame pod nazivom „Antika fest“. Cilj festivala je povezivanje savremenog stvaralaštva sa nematerijalnim kulturnim nasleđem.

Ugovor o zajedničkom organizovanju festivala potpisan je 24.maja između Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i udruženja „Dunavfest Srbija“. Protokol su potpisali direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić i predstavnik pomenutog udruženja Nebojša Bradić, a u projekat će biti uključen i zaječarski Narodni muzej.

Direktor pozorišta Vladimir Đuričić na prošlogodišnjim Zoranovim danima obećao je da će Festival antičke drame biti obnovljen i da će pozorište biti zaduženo za logistiku. „Dunavfest“ i Nebojša Bradić, kako je istakao, uticaće na sadržaj programa.

„Naš je cilj da krajem avgusta trodnevni festival „Antika fest“  bude održan na Romulijani.

Ugovor o saradnji, koji smo potpisali, je opšti i važiće 5 godina, ali ćemo ga svake godine konkretizovati.

Pored podrške institucija kulture, podršku imamo i od gradskih vlasti. Svi smo saglasni da je „Antika fest“  jedan od najboljih načina da se Romulijana stavi u funkciju kulture i turizma“, naglasio je Đuričić.

„Antikafest“ je osnovan 2012. godine sa ciljem da antičko nasledje učini vidljivijim i da ga oživi na carskoj palati Feliks Romulijana.

Direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru Maja Živić istakla je da je najvažnije da se Feliks Romuliana, koja je na Uneskovoj listi, ponovo afirmiše više kao mesto jednog trajanja i kao jedno živo nasleđe.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Na „Antika festu“ bilo je pet premijera

Predstavnik Dunavfesta, Nebojša Bradić podsetio je da su pet godina sa muzejem radili „Antiku fest “ u specifičnim okolnostima i da je pravljen program koji je bio zanimljiv, povezujući antičko nasleđe Zaječara i istočne Srbije sa savremenom produkcijom.

„Bilo je čak 5 premijera što je veliki uspeh i verujem da će se u narednom periodu nastaviti taj inicijalni korak. Nadam se da će se u narednih 5 godina, i o Feliks Romuliani i o onome što Zaječar ima, razmišljati na jedan drugačiji, življi i dinamičniji način.

Primetno je da se posle organizovanja „Antika festa“ pojavljuju slične manifestacije u Srbiji, koje su inspirisane našom“, rekao je Bradić.

Celokupni program
„Antika festa“ za 2019. godinu biće najavljen za mesec dana

Na ovogodišnjem Festivaalu antičke drame izvesna je premijera Euripidovih „Žena iz Troje“. Reč je o jako zanimljivom i važnom antičkom tekstu koji davno nije igran u pozorištu, i koji povezuje strašno iskustvo rata sa posledicama koje je rat nosio.

Bradić je dodao da je „Dunavfest“ i ranije bio partner Narodnom muzeju u Zaječaru, a sada se proširuje saradnja. U narednom periodu računa se na naše ili inostrane fondove za koje se može konkurisati zajednički.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska škola učesnik projekta „Škola za 21. vek“

Zaječarska Osnovna škola "Hajduk Veljko" učesnik je projekta "Škola za 21. vek". Radi se o programu koji realizuje British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. U...

Produžen rok za autobuse sa „evro 5“ motorom zbog domaćih proizvođača

Produžen je rok domaćim proizvođačima novih teretnih vozila i autobusa da kompletiraju vozila sa standardom motora najmanje „evro 5” za dve godine zbog njihovog...

Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista,...

Oblačno vreme u Zaječaru

Jutro izvan košavskog područja maglovito. Tokom dana malo do umereno oblačno i suvo, samo će se po pojedinim kotlinama i u Timočkoj Krajini magla...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: