Društvo Kultura

Ansambl ,,Altro senso“: Koncert klasične muzike u Zaječaru

Foto: MUZIČKA ŠKOLA STEVAN MOKRANJAC

U ponedeljak, 29.11.2021. godine sa početkom u 19.00 sati, u koncertnoj sali Osnovne muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru održaće se koncert klasične muzike. Pridržavaćemo se svih epidemioloških mera, i ograničenja publike.

Program je sledeći:

Giuseppe Martucci: Piano Trio No 1 in C Major, Op. 59

Allegro
Scherzo: Allegro molto
Andante con moto
Finale: Allegro risoluto

Giulio Ricordi, Piano Trio in A major

Allegro con energia
Scherzo. Molto vivace e leggero
Andante. Alla marcia
Finale. Allegro vivo ed energico

Ansambl „Altro senso“ osnovan je 2014. godine. Održava solističke koncerte, tematske i multimedijalne projekte posvećene deci. Ansambl je do sada imao oko 40 nastupa, od kojih izdvajamo koncerte u velikoj sali KNU, Paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, Skupštini Grada Beograda, Narodnoj biblioteci Srbije, sali Gvarnerius, Matici srpskoj u Novom Sadu, sali Niškog simfonijskog orkestra, Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu.

Ansambl je predstavio beogradskoj, niškoj i kragujevačkoj publici kvintete Granadosa i Petra Stojanovića, obeležavajući godišnjice ovih kompozitora. Projekat „Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića” ostvaruju od 2016.godine u Beogradu, nastavljaju ga na „Mokranjčevim danima” u Negotinu (nosioci su Počasnice „Mokranjčevih dana”), Novom Sadu i Nišu. U Budimpešti nastupaju u salama „Tekelijanum” i Muzičke akademije „Ferenc List”. Ove sezone, pod pokroviteljstvom Italijanskog centra za kulturu realizuju turneju po Srbiji promovišući klavirska trija italijanskih kompozitora prve polovine XX veka.

Foto: MUZIČKA ŠKOLA STEVAN MOKRANJAC

Nataša Špaček potiče iz češke muzičke porodice. Završila je osnovne (klasa Jokut Mihailović) i magistarske studije (klasa Arba Valdme) na FMU u Beogradu, kao najuspešniji student klavirskog odseka. Dobitnik je republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada (Laureat na konkursu S. Rahmanjinov). Nastupala je sa mnogim beogradskim orkestrima. Ostvarila je snimke za TV Beograd i Novi Sad. Održala brojne resitale u Srbiji, kao i u Moskvi i Stokholmu. Takođe, nastpala je na brojnim koncertima kamerne muzike kao član ansambala Altro modo, Altro senso i drugih. Bavi se komponovanjem i aranžiranjem klasičnih dela za solo klavir, klavirski duo i kvintet. Predaje klavir u MŠ Mokranjac.
Zahvaljujući kontaktu sa unukom i rodbinom Petra Stojanovića, koji su joj ustupili porodično nasleđe, realizovala je 2018. godine izložbu o kompozitoru. Izložba je predstavljena u Budimpešti i u Negotinu u okviru Mokranjčevih dana.

Igor Aleksić, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, diplomirao je i magistrirao violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Pavlovića. Na istom fakultetu, je završio i postdiplomske studije iz Kamerne muzike u klasi prof. Uroša Pešića. Od 1991 – 1997. godine bio je član Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran sa kojim je nastupao na brojnim turnejama širom Evrope. 1997. godine odlazi u Dominikansku Republiku i radi u Nacionalnom simfonijskom orkestru u Santo Domingu i gudačkim kvartetima Beloti i Del Orbe. Od 2003. godine radi kao profesor violine na Fakultetu Umetnosti u Nišu. Osnivač je i član ansambla Konstantinus u okviru kojeg deluje nekoliko kamernih sastava, kao i orkestar Kamerata Serbika iz Beograda sa kojima ostvaruje značajne nastupe u zemlji i inostranstvu.

Dušan Kočišević počeo je da uči violončelo u klasi Stevana Beševića u MŠ Mokranjac. Završio je FMU u Beogradu u klasama Ksenije Janković i Sandre Belić. Bio je učesnik međunarodnih seminara za violončelo kod Mihaela Flaksmana i Kazimira Mihalika. Dobitnik je prvih nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Saveznom takmičenju u Sarajevu 1989. Posvećen je radu u kamernim ansamblima sa kojima je nastupao u Srbiji i širom nekadašnje SFRJ. Ostvario je više snimaka za radio, TV, film i pozorište. Učesnik je Međunarodne tribine kompozitora od njenih početaka. Nastupa sa različitim ansamblima u državi i regionu. Profesionalno je angažovan u Beogradskoj filharmoniji od 1992. godine.

Dodaj komentar