Društvo Politika

Aleksandar Vučić 16. marta u Boru: Odredišta posete nepoznata

vucic
Foto: Youtube/printscreen
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Umesto 24. februara za kada je u sklopu turneje „Budućnost Srbije“ bila najavljena poseta predsednika Aleksandra Vučića istočnoj Srbiji, tačnije gradu Bor, njegov dolazak u grad bakra ponovo je najavljen za subotu, 16. mart.

Do sada su u više navrata tokom februara i marta pominjani datumi dolaska Vučića u Bor, ali je 16. mart zvanično potvrđen, prenosi „IST media“.

Za sada se ne zna pouzdano koje će lokacije ili preduzeća Vučić eventualno posetiti, ali je očekivano da jedna od odrednica bude nekadašnji RTB Bor, odnosno kompanija Ziđin.

Podsećamo, prilikom prve najave da će Vučić u Bor doći 24. februara Narodna stranka iz Bora oglasila se saopštenjem da se u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama u tom gradu već prave spiskovi radnika koji se, pod pretnjom otkaza, obavezuju da će prisustovati dočeku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dragan Marković, predsednik Narodne stranke u Boru i odbornik u gradskoj Skupštini rekao je za „IST Media“ da su najviše pritisaka i pretnji direktora zabeleženi u Javnoj ustanovi Sportski centar “Bor” i Predškolskoj ustanovi “Bambi”, ali i u JKP “Vodovod” i u osnovnim i srednjim školama.

FOTO: IST media

“Od mnogih radnika smo dobili uveravanja da se prave spiskovi radnika koji se obavezuju da će prisustvovati dolasku Aleksandra Vučića u Bor, ali iz straha od otkaza niko nije želeo da o tome govori javno”, rekao je Marković.

Narodna stranka ocenjuje da je sačinjavanje spiskova sigurnih, i upozoravanje radnika da im u slučaju neodazivanja slede sankcije, “poznati manir Aleksandra Vučića i njegove vlasti na lokalu”.


Opozicioni odbornici sumnjaju u moguće političko delovanje u bivšem RTB-u Bor

U borskom Savezu za Srbiju  svih deset odbornika Skupštine Grada Bora iz opozicionih redova poslalo je 6. marta pismo direktoru kompanije ZiJin Copper Bor, Longu Jiu u kojem ga obaveštavaju o mogućoj zloupotrebi zaposlenih u političke svrhe kako se to otvoreno dešavalo u ranijem periodu. 

Na konferenciji za medije lokalnog Saveza za Srbiju koja je u Boru održana u četvrtak, 7. marta, posebno je istaknut sadržaj pisma u kojem se kaže da je direktor Zijin-a “sigurno upoznat da je Skupština Grada donela odluku o otpustu 1,44 milijare dinara duga RTB-u i da je veliki broj naših građana sa nezadovoljstvom primio tu vest.

-Pošto ne znamo Vaš stav o tome, značilo bi nam da ga imamo – stoji u pismu.

– Imamo informacije da se od Vaših radnika zahteva da prisustvuju predstojećem mitingu Aleksandra Vučića u Boru. Pojedini funkcioneri vladajuće, SNS stranke, zaposleni na rukovodećim mestima u vašoj firmi koriste razne ucene kako bi radnici potpisali svoje prisustvo na tom skupu. Ova vrsta mobinga posebno se ispoljava u TIR-u. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Podsećamo da je u Srbiji zakonski zabranjeno političko delovanje u preduzećima.

Pre Vašeg dolaska u RTB, kao verovatno i danas, svi rukovodioci su morali da budu članovi SNS. Oni su sa tih pozicija vršili strašne pritiske na radnike i njihove porodice da glasaju za SNS.

Smatramo da bi sada tome trebalo da dođe kraj i da se radnici isključivo vrednuju prema radu i radnim rezultatima.

Dosadašnjim zalaganjem pokazali ste da ste društveno odgovorna kompanija, a profesori Tehničkog fakulteta imaju samo reči hvala za vaše interesovanje za buduće mlade stručnjake.

S obzirom da imamo još dosta materijala za razgovor verujemo da ćete uspostaviti komunikaciju i sa nama.

Novi većinski vlasnik RTB-a nije kriv što je naša SNS vlast obećala a nije ispunila obećanje da RTB, nakon dobijanja strateškog partnera, ostaje u vlasništvu Srbije, ali verujemo da je interes Zijina da, sem profita, ostvari i dobru saradnju sa svim predstavnicima građana, rekao je na konferenciji za medije, Dragan Marković, lider borske Narodne stranke.

izvor: IST media / Solaris media / Zaječar online

3 komentara

 • za spiskove zovite u pomoć boška ničića,baneta videnovića,marinu stefanović,sunčicu lalić,ivana stojanovića.ima ih jos…ali. izvežbali su se.majstori za organizaciju.uspeh zagarantovan.

 • Dobro došao najveći predsednik Srbije u Bor! Tu će ga sačekati borska mecena Blagoje Spaskovski sa svitom ukoliko je još ostala uz njega, koji je kao prilepak predsedniku i prati ga u svakom pogledu, koraku, reči i gledaće ga bez treptaja. Ovo je prilika da na putujućem karavanu “Budućnost Srbije” zajedno iskaju grehove učinjene Boru, a posebno RTB Bor-u.Nakon teških godina RTB Bor pod komandnom palicom Spaskovskoga ode u ambis potpomognut lošim vođenjem, kriminalnim radnjama i uvlačenjem politike u „bakru“ i na kraju ode u ruke ZiJinu. RTB Bor nestade, a dali Spaskovski ima grižu savesti, ukoliko iole ima ličnu savest?

  RTB BOR NESTA, A SOSA OSTA?

  Dosta se čulo priča smora,
  al’ da se ponove nije zgoreg.
  Znate li priču o Sosi iz Bоrа,
  volkao je, želkao je mnoge
  malo pipne, malo stisne, malo butka, malo si*e
  moglo mu se jer je prvi čovek Bоrа.
  Može da ti ukine sva prava,
  svemoćan je i svi ga se plaše,
  ta buljava, grozna glava,
  ta zadrigla i znojava,
  cmoknula je mnoge radnice naše.
  Imao je batinaše, što po gradu ljude plaše,
  imao je i podršku najnovije njegove stranke,
  imao je vlast u gradu, imao je gradsku vladu,
  imao je ljubavne i poslovne sastanke,
  ali go*no pustiše niz vodu,
  Bor je pun njegovih sranja.
  od Šarbanovca pa do Gornjana,
  niko nije takav šerif kao ovaj go*nar.
  Poslušan je besprekorno svome gazdi,
  nema veze što sav bazdi,
  jer u smradu pliva samo on,
  došlo vreme da ga vođa skloni,
  jer je gadan, odvratan moron,
  a osta preostali borski bakar
  i pao u rukama kineza, makar.
  On ne može da vođu voda,
  tamo-amo do nebeskog svoda.
  nema više zlatnog RTB Bor
  Kinezi mu dadoše nemilosrdan zort
  jer je upao u težak bankrot,
  A Sosa sebično uze sve i nije švorc,
  ostadoše njegove afere
  i gori je od Rige od Fere.

 • Na mitingu u Boru svi Borani i Boranke treba da izađu vedri, veseli i raspoloženi. Sutra ili nikada? Na mitingu čuće lepe i najlepše vesti i tu jedino će im se ispune sve želje i više od toga. Plate i penzije ikada veće, čak i iznad nemačkih. Sutra će oni biti najbogatiji u Evropi, izbrisaće spiskove nezapošljenih, neće biti više ulična prošenja, ni glad, ni beda, ni žeđi. Biće blagostanje u Boru, a još ako govori Spaskovski, lakoće Borani i da odu do Meseca i do blagodetnog bogatstva bez muka i rada. O ukidanju stogodišnjeg imena industrije bakra u Boru, RTB Bor, omogućiće plaćanje rudarske rente, struje, vode i poreza, što do sada u vladavini Sose nije činjeno, ali zato profit će ići na Daleki istok. Sav ovaj optimizam, na žalost, trajaće do buđenja u nedelju 17. marta, a zatim biće sve po starom, penzije i plate najniže u Evropi, zavladaće opet gladi, beda i žeđi stvoriće se gužva oko kontejnera. Nije važno sve to, važno je da je jedna sujeta zadovoljena i vlasnik će stići u Beograd samo sa izvanrednim prijemom, utiskom i razdraganosti borana, a za ostalo baš ga brig

Dodaj komentar