Društvo

ALARMANTNO! U ZAJEČARU ODNOS UMRLIH I ROĐENIH 3:1 (VIDEO)

ZAJEČAR POLAKO NESTAJE! U 2016. godini u Zaječaru rođeno samo 370 beba, dok je broj umrlih u istom periodu čak 957!!! 

U Zaječaru je od sredine devedesetih zaustavljen rast stope nataliteta, dok je mortalitet i više nego povećan. Naime, prema podacima kojima Matična služba u Gradskoj upravi Zaječar raspolaže, u 2016. godini u knjigu rođenih upisano je 541 lice, ali od tog broja samo je 370 novorođenih, dok je u knjigu umrlih taj broj skoro dupliran, 957.

gu-zajecar

Na osnovu ovih podataka, može se zaključiti da je odnos nataliteta i mortaliteta poražavajući.

Na osnovu podataka koje ima naša Matična služba, odnos nataliteta i mortaliteta je poražavajući. Moram da naglasim da broj rođenih u protekloj godini, 541, ne podrazumeva samo bebe, već su to i inostrani upisi, odnosno upisi iz bivših republika. Taj trend opadanja nataliteta počeo je od sredine devedesetih„, rekla nam je Vesna Mikić, zamenik matičara u Gradskoj upravi Zaječar.

Poređenja radi, daleke 1970. godine u knjigu rođenih upisano je 919 lica, a u knjigu umrlih mnogo manje, 271. Pomenimo i 1990. godinu kada je u knjigu rođenih upisano 969 lica, dok je u knjigu umrlih iste godine upisano 565 lica.

U protekloj godini, kako nam je rekao doktor Zoran Roško, načelnik Službe za ginekologiu i akušerstvo Zdravstvenog centra Zaječar, u Zaječaru je rođeno 370 beba, što je u odnosu na 2015. godinu 50 beba manje.

porodiliste-zajecar

Pad broja porođaja se nastavlja iz godine u godinu, iz decenije u deceniju. Prošlu godinu smo završili sa 370 beba, što je 50 beba manje u odnosu na 2015. godinu ili 15 posto manje porođaja u našem gradu. A ako uporedimo period 2006. godine to je skoro duplo manje beba, zapravo 2006. rodilo se 628 beba„, rekao je doktor Roško.

Doktor objašnjava da ovakav trend više nije pitanje nacionalne politike, u smislu kontrole rađanja i u smislu podizanja nataliteta. To je sada, kako kaže, jedno sasvim drugo pitanje, zapravo radi se o tome da se iz grada ljudi iseljavaju, naročito mladi.

dr zoran rosko

Iseljavanje iz istočne Srbije traje dosta dugo. To je nešto što je danas popularno i zove se metropolizacija i to je zahvatilo i našu zemlju. Iseljava se najvitalniji deo populacije koji radi ili ne radi i deo koji formira porodicu. Tako da će broj dece uopšte biti manji u gradu Zaječaru, u predškolskim ustanovama, školama, a sutra i na radnim mestima„, ističe doktor Roško i dodaje:

Ono što je jako bitno je to da pokušamo da mi kao zdravstveni radnici, uprava čitavog centra, sam grad sa svojim strukturama, opština pa i republika, da zadržimo isti nivo zdravstvene zaštite i u gradovima, manjim sredinama gde se rađa manji broj beba, kao i u velikim gradovima. To znači da se moraju obezbediti i sredstva, dovoljan broj kadrova i ljudstva i za male sredine. Jer svaka žena koja se porodi u maloj sredini, apsolutno zaslužuje da ima istu onu zaštitu kao i žene koje se porode u velikim centrima„.

Od početka godine rođeno je 14 beba, sedam devojčica i isto toliko dečaka.

1 komentar

Dodaj komentar