Društvo Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

Akcija Zdravstvenog centra „Usmeri oči ka dijebetesu“ (video)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Povodom 14. novembra Svetskog dana dijabetesa na trgu održana preventivna akcija „Usmeri oči ka dijabetesu“.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa (engl. World Diabetes Day) se obeležava 14. novembra. Inicijativu za njegovo obeležavanje pokrenula su Međunarodna dijabetološka federacija i Svetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj obolelih od šećerne bolesti širom sveta. Ovaj datum je izabran u čast rođendana Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića insulina u oktobru 1921. godine.

Šećerna bolest se javlja kada ćelije pankreasa(gušterače) ne uspevaju da luče dovoljno insulina-hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Tip jedan šećerne bolesti javlja se kod mladih ljudi, nasledna je i obično joj prethodi neka infekcija. Tip dva šećerne bolesti javlja se u starijim godinama i na pojavu deluju, osim naslednog faktora, i negativno ponašanje i navike ( nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, psihičko opterećenje).

U organizaciji Zdravstvenog centra Zaječar na Trgu oslobođenja ogranizovana je preventivna akcija koja pre svega ima za cilj da se utiče na svest ljudi, pošto je dijabetes postala jedna masovna pojava. Mnogi ljudi i ne znaju da su oboleli od nekog tipa šećerne bolesti prema rečima dr Olgice Stanojlović Dirktora Doma zdravlja to je čak trećina populacije.dr-olgica-stanojlovic

„Dijabetes je masovno oboljenje sa tendencijom rasta i smatra se da će 2040. godine svaki deseti stanovnik planete zemlje imati neki tip dijabetesa što je alarmantno“ kaže dr Olgica Stanojlović. 

Takodje navodi da je dijabetes bolest koja zahteva stalnu kontrolu i pažnju i zbog toga je važno da pacijenti poznaju svoju bolest i da se edukuju kako bi na neki način sami sebi pomogli.

Na današnjoj akciji odazvao se veliki broj sugrađana koji su iskoristili priliku da provere nivo šećera u krvi i čuju savete od lekara.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Dodaj komentar