Društvo

Agencija za bezbednost saobraćaja uručila opremu za traktoriste i dečija auto-sedišta u Zaječaru

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Sastanak Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Saveta za bezbednost saobraćaja grada Zaječara, održan je velikoj sali Skupštine grada Zaječara. Tom prilikom uručeno je Gradu Zaječaru 40 dečjih sedišta, 40 rotacionih svetala i prsluka za traktoriste.

Tema sastanka bila je unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja u Zaječaru i saradnja Saveta i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je će raznim preventinim merama Grad Zaječar pokušati da smanji saobraćajne nezgode na ulicama. Ničić će u narednom periodu u dogovoru sa direktorom Centra za socijalni rad, podeliti auto-sedišta najugroženijim porodicama.

„Nabavićemo još ovakva sedišta za sve one koji nisu u mogućnosti da ih od svojih primanja sami priušte, koja pomažu da deca budu zaštićena. Pored Zvezdana i Grljana, nadamo se da ćemo kroz ovaj program uspeti da obezbedimo opremu za sva sela. Kada govorimo o problemima grada, najviše govorimo o problemima magistralnih puteva, o ulici Crvene Armije, Miloša Obilića i o ulici 7. septembar. Imamo tu sreću da smo poprilično sredili zone škola, međutim na ove tri ulice mi nemamo nikakav uticaj, jer su u nadležnosti Republike Srbije. Neke od njih treba da srediti i razgovarao sam sa direktorom Drobnjakom da će ti radovi vrlo brzo i početi. Biće postavljena nova javna LED rasveta, novi trotoari, a Republika bi trebalo da nam omogući i postavljanje ležećih policajaca, obeležavanje pešačkih prelaza, kao i usporivača brzine. Postavljamo ležeće policajce, a posle par dana 70 odsto njih je poskidano, ali koliko god oni budu uništili mi ćemo to obnoviti. Postavićemo i kamere za video nadzor na mestima koja su rizična, kako bi mogli da se identifikuju prekršaji i ko ih je izvršio“, kaže Ničić.

FOTO: zajecaronline.com

„Na prvom mestu, treba da imamo stabilan izvor finansiranja, 30% od naplaćenih novčanih kazni se vraća lokalnim samoupravama na teritoriji na kojoj je prekršaj i napravljen. Druga stvar je da u Savetu moraju postojati stručni ljudi i treća i najvažnija je da na čelu lokalnog Saveta mora biti čovek koji je gradonačelnik. Verujem da ćemo u narednom periodu mnogo dobrih stvari raditi u Zaječaru, na dobrom smo putu da ovde uspostavimo jedan dobar Savet za bezbednost saobraćaja, a naš zajednički cilj je spašavanje ljudskih života i smanjivanje posledica u saobraćajnim nezgodama. U Zaječaru se izdvaja nekoliko ugroženih kategorija, kao što su traktoristi, biciklisti, pešaci, vozači teških teretnih vozila, ali i vozači putničkih automobila. Pored toga što poklanjamo sedišta, radimo i na edukaciji roditelja o pravilnom korišćenju istih”, poručio je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Takođe, održane su i dve tribine za traktoriste u Grljanu i u Zvezdanu, gde su podeljena su rotaciona svetla, table za obeležavanje sporih vozila i prsluci za traktoriste.

Dodaj komentar