fbpx

7. „Bašta Balkana“ u Velikom Izvoru okupila preko 2000 posetilaca (VIDEO)

Preporuka:

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Arhangela Mihaila, praznik u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Aranđelovdan je hrišćanski...

Zaječar danas tmuran i siv sa kišom povremeno

Danas će u toku dana biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima, osim u Timočkoj Krajini, gde će biti tmurno,...

Počela isplata novčane naknade nezaposlenima

Redovna novčana naknada nezaposlenim licima za oktobar mesec ove godine, počela je danas, 21. novembra. Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava...
- Reklama -

U Velikom Izvoru održana je sedma po redu „Bašta Balkana. Ova tradicionalna manifestacija koja ima za cilj da na najbolji mogući način promoviše vrednosti stanovništva istočne Srbije ove godine ugostila je preko 2000 posetilaca iz raznih krajeva naše zemlje, ali i Bugarske.

„Bašta Balkana“ u Velikom Izvoru kod Zaječara je tradicionalna manifestacija koja okuplja mlađe i starije meštane, čuva tradiciju ovog kraja i održava bratske odnose sa ostalim krajevima Srbije i susednom Bugarskom.

FOTO: Radio Magnum

Veliki broj građana u subotu, 12. oktobra prisustvovao je bogatom kulturno-umetničkom programu koji je održan u centru sela, a u sklopu manifestacije organizovana su i razna takmičenja i nadmetanja.

FOTO: Neli Nikolić

U okviru manifestacije održano je takmičenje orača, takmičenje u kuvanju sarme, borba na brvnu, nadmetanje u nadvlačenju konopca, takmičenje u bacanju bale sena preko prečke, a organizovana je i izložba golubova i sitne živine.

FOTO: Radio Magnum

Prema rečima Nelija Nikolića, predsednika Mesne Zajednice Veliki Izvor, cilj manifestacije bio je da selo predstave u najlepšem svetlu, ali i da mlade ljude povežu sa susedima iz okruženja, najviše sa ljudima iz Bugarske.

„Ovogodišnja “ Bašta Balkana“ u Velikom Izvoru okupila je oko 2.000 posetilaca koji su uživali u tradicionalnim nadmetanjima i narodnim igrama, nastupima folklornih grupa i dobrom zalogaju.

Učešće u takmičenjima je uzelo oko četiri stotine učesnika iz Zaječara i iz ostalih krajeva Srbije (Bugarska, selo Smoljanovci grad Montana, selo Golemanovo -opština Kula, opština Mladenovac, Svilajnac, Malo Crniće, Despotovac, Bor, Valakonje, Šarbanovac, Zrenjanin, Knjaževac, Svrljig…), a najuspešniji su nagrađeni medaljama, diplomama i zahvalnicama“, navode organizatori.

FOTO: Neli Nikolić

Najbolju sarmu pripremio je Ninoslav Mladenović iz sela Osnić, titulu najboljeg orača odneo je Miloš Mišić iz Velikog Izvora, dok je u borbi na brvnu pobedio Predrag Stojiljković. Najbolji u bacanju bale sena bio je Miodrag Pacić iz Velikog Izvora, dok je titula najboljeg u nadvlačenju konopca otišla u selo Valakonje. U nadvlačenju konopca drugu poziciju zauzeli su pripadnici Policijske uprave Zaječar.

Tokom trajanja manifestacije Draganu Jovanoviću iz Grljana, borcu sa Košara, uručena je i zahvalnica za odbranu Republike Srbije 1999. godine.

Na trenutak su ugašeni reflektori, a upaljene baklje, zavijorile su se srpske zastave, centrom Velikog Izvora razlegla se pesma Sini jarko sunce sa Kosova, a prisutni su Dragana Jovanovića pozdravili gromkim aplauzom.

Veliki Izvor, manifestacija "Bašta Balkana" – Koreografija … bakljada …

Gepostet von Neli Nikolic am Montag, 14. Oktober 2019

U kulturno umetničkom delu nastupili su Folklorni ansambl „Mezdra“ iz Bugarske, KUD „Carevac“ iz Požarevca, KUD „Graničar“ iz Halova i KUD „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora.

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Humanitarni koncert u Terazzi

Zaječarski srednjoškolci organizovaće humanitarni koncert za druga kome je izgorelo imanje. Učenici Gimnazije u Zaječaru, Mihailo Petrović i Milica Anđelić,...

U Zaječaru zasedali Gradski većnici

U Zaječaru je održana sednica Gradskog veća. Većnici su jednoglasno usvojili sve tačke dnevnog reda. Danas je održana sednica Gradskog veća u Zaječaru. Članovi su...

Dragiša Simonović i dalje na čelu zaječarskog Sportskog saveza

Na izbornoj sednici Skupštine Sportskog saveza Grada Zaječara, jednoglasno je izabran novi-stari predsednik, kao i članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Pored izbora predsednika Dragiše Simonovića...

Mahala bounce u Omladinskom centru

Druga po redu igranka bass muzike Mahala bounce biće održana u Omladinskom centru u Zaječaru. Pored domaćih snaga(Fokus, Deterdžentlmen, Kick Kong), ovoga puta nastupiće i...

U subotu drugi deo penzija za oktobar

Penzioneri će drugi deo penzija za mesec oktobar dobiti u subotu 23. novembra. Isplata durgog dela oktobarskih penzija preko tekućih računa korisnika počeće u subotu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: