Kultura

7. „Bašta Balkana“ u Velikom Izvoru okupila preko 2000 posetilaca (VIDEO)

FOTO: Radio Magnum

U Velikom Izvoru održana je sedma po redu „Bašta Balkana. Ova tradicionalna manifestacija koja ima za cilj da na najbolji mogući način promoviše vrednosti stanovništva istočne Srbije ove godine ugostila je preko 2000 posetilaca iz raznih krajeva naše zemlje, ali i Bugarske.

„Bašta Balkana“ u Velikom Izvoru kod Zaječara je tradicionalna manifestacija koja okuplja mlađe i starije meštane, čuva tradiciju ovog kraja i održava bratske odnose sa ostalim krajevima Srbije i susednom Bugarskom.

FOTO: Radio Magnum

Veliki broj građana u subotu, 12. oktobra prisustvovao je bogatom kulturno-umetničkom programu koji je održan u centru sela, a u sklopu manifestacije organizovana su i razna takmičenja i nadmetanja.

FOTO: Neli Nikolić

U okviru manifestacije održano je takmičenje orača, takmičenje u kuvanju sarme, borba na brvnu, nadmetanje u nadvlačenju konopca, takmičenje u bacanju bale sena preko prečke, a organizovana je i izložba golubova i sitne živine.

FOTO: Radio Magnum

Prema rečima Nelija Nikolića, predsednika Mesne Zajednice Veliki Izvor, cilj manifestacije bio je da selo predstave u najlepšem svetlu, ali i da mlade ljude povežu sa susedima iz okruženja, najviše sa ljudima iz Bugarske.

„Ovogodišnja “ Bašta Balkana“ u Velikom Izvoru okupila je oko 2.000 posetilaca koji su uživali u tradicionalnim nadmetanjima i narodnim igrama, nastupima folklornih grupa i dobrom zalogaju.

Učešće u takmičenjima je uzelo oko četiri stotine učesnika iz Zaječara i iz ostalih krajeva Srbije (Bugarska, selo Smoljanovci grad Montana, selo Golemanovo -opština Kula, opština Mladenovac, Svilajnac, Malo Crniće, Despotovac, Bor, Valakonje, Šarbanovac, Zrenjanin, Knjaževac, Svrljig…), a najuspešniji su nagrađeni medaljama, diplomama i zahvalnicama“, navode organizatori.

FOTO: Neli Nikolić

Najbolju sarmu pripremio je Ninoslav Mladenović iz sela Osnić, titulu najboljeg orača odneo je Miloš Mišić iz Velikog Izvora, dok je u borbi na brvnu pobedio Predrag Stojiljković. Najbolji u bacanju bale sena bio je Miodrag Pacić iz Velikog Izvora, dok je titula najboljeg u nadvlačenju konopca otišla u selo Valakonje. U nadvlačenju konopca drugu poziciju zauzeli su pripadnici Policijske uprave Zaječar.

Tokom trajanja manifestacije Draganu Jovanoviću iz Grljana, borcu sa Košara, uručena je i zahvalnica za odbranu Republike Srbije 1999. godine.

Na trenutak su ugašeni reflektori, a upaljene baklje, zavijorile su se srpske zastave, centrom Velikog Izvora razlegla se pesma Sini jarko sunce sa Kosova, a prisutni su Dragana Jovanovića pozdravili gromkim aplauzom.

Veliki Izvor, manifestacija "Bašta Balkana" – Koreografija … bakljada …

Gepostet von Neli Nikolic am Montag, 14. Oktober 2019

U kulturno umetničkom delu nastupili su Folklorni ansambl „Mezdra“ iz Bugarske, KUD „Carevac“ iz Požarevca, KUD „Graničar“ iz Halova i KUD „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora.

 

Dodaj komentar