fbpx
Kultura

5. dana Festivala hrišćanske kulture otvorena izložba kopija italokritskih ikona i održano predavanje o čuvenom srpskom mitropolitu Mihailu (FOTO)

Petog dana Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru u ponedeljak, 24. septembra u galeriji Radul begovog konaka otvorena je izložba kopija italokritskih ikona iz Saborne i Stare crkve u Sarajevu i iz manastira Dobrun pod nazivom „Tragom baštine Mitropolije dobrobosanske“.

Radovi su nastali u školi ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade „Sveti Petar Sarajevski“ koja postoji već čitavu deceniju, a sve u cilju da se deci i odraslima pruži drugačiji pristup umetnosti i kulturi.

„Ikonopis je sveta radnja. To nije obično slikanje. To je stvaranje u molitvi. To je razlika između ikonopisanja i svetovnog laičkog slikanja.

Ikona uvek sećanje na lepotu Božiju.

Kada god radimo ikonu sećamo se blagoslovenog lika koji je Gospod uzeo i pokazao kako treba da izgleda čovek“, čulo se prilikom otvaranja izložbe.

Foto: Narodni muzej Zaječar

U okviru Festivala u Narodnom muzeju u Zaječaru 24. septembra je i sveštenik Marko Pajčin održao predavanje „Mitropolit srpski Mihailo Jovanović – život i delo“.

Foto: Narodni muzej Zaječar

“ Mnoge znamenite ličnosti iz društvenog života Srbije posećivale su Sokobanju i dale svoj doprinos njenom razvoju. Sokobanja je takođe Srbiji darivala nekoliko značajnih i uticajnih ljudi koji su ostavili traga u srpskoj istoriji. Jedan od njih je i rođeni Sokobanjac, Miloje Jovanović, čuveni – mitropolit srpski Mihailo.

Kao izuzetna ličnost na svim poljima on nikada nije zaboravio odakle je potekao te je za svoj rodni kraj učinio tri značajna dela: ktitor je crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg, dao je novac za zgradu osnovne škole i osnivač je Društva za uređenje i ulepšavanje Sokobanje.

Kako je svojim likom i delom stekao veliki ugled i poštovanje u svim društvenim krugovima, značajan broj njegovih prijatelja iz drugih gradova kao i iz inostranstva, novčano je pomogao njegove napore da unapredi rodni grad i ostavi nešto vredno budućim generacijama“, istakao je Pajčin.

Foto: Narodni muzej Zaječar

Predavanje „Mitropolit srpski Mihailo Jovanović – život i delo“ upotpunjen je nastupom zaječarskog Gradskog hora.

Dodaj komentar